друкувати


В Україні може подорожчати рис

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-11-16 04:00:13
Ціна рису на світовому ринку підскочила до своїх історичних максимумів. Основна причина - заяви Індії про нестачу продукту на внутрішньому ринку. Досі країна була найбільшим світовим експортером. Та цьогоріч мало опадів, і врожай знизився на чверть.

Україна ж нарощує обсяги імпорту, від якого залежимо на 70%. За останній місяць постачання зросло на 10%. Хоч вирощуємо і власну продукцію на півдні країни. Цьогоріч врожай очікують на рівні 120 тисяч тонн. Споживаємо вдвічі більше і половину вирощеного відправляємо на експорт. Тож на думку експертів - варто чекати подорожчання рису на прилавках.

Для UBR ситуацію коментує Володимир Лапа, аналітик аграрного ринку: "Ціни на рис втримаються на високому рівні. Можливо, будуть підвищуватися. Якщо ситуація в Індії буде провокувати подальше зростання цін на рис, хоча в нас, якщо говорити про роздрібні ціни, то дуже часто плутають обєктивні і субєктивні чинники. На новинах про те що, щось погано в Індії, як правило заробляють в Україні", повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі