друкувати


Діяльність аптек Коломийщини під щоденним контролем податківців

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-11-12 05:16:42
Події останніх тижнів змусили людей пильніше поставитися до свого здоров’я, яке, за їх уявленнями, цілком і повністю залежить від аптеки. В паніці перед невідомою хворобою мешканці Коломийщини "змели" всі профілактичні та лікувальні препарати, які хоч якось можуть стосуватися грипу. Ажіотаж викликав ряд прецедентів в Україні різкого завищення цін власниками аптек на антивірусні та протигрипозні препарати.

На боротьбу з недобросовісними аптекарями Постановою Кабміну "Про встановлення граничних рівнів цін на окремі лікарські засоби і вироби медичного призначення" було задіяно податківців, які покликані не допустити грубих порушень відпуску ліків в такий складний час. Коломийською ОДПІ було утворено 3 робочі групи, якими проводились перевірки аптечних закладів м.Коломиї та Коломийського району.

За даними податкової в місті та районі зареєстровано 41 суб’єкт господарської діяльності юридичних та фізичних осіб (по місту – 29, по району – 12), які проводять діяльність через 61 торгову точку (по місту – 45, по району – 16).

Станом на 10 листопада проведено 21 перевірку господарських одиниць 18-ти суб‘єктів господарювання, які здійснюють реалізацію лікарських засобів та виробів медичного призначення, з яких - 3 господарські одиниці перевірено в районі. Тобто, перевірками (обстеженнями) охоплено більше половини суб‘єктів господарювання в даній галузі та третину господарських одиниць.

За матеріалами всіх перевірок встановлено факти відсутності повного переліку лікарських засобів та виробів медичного призначення, передбачених вищезгаданою постановою. З 15 найменувань лікарських засобів в аптеках на момент перевірки були в наявності по 4-6 найменувань товару. Маски марлеві одноразові та багаторазові в реалізації були відсутні, що не дивно, оскільки оптові склади спорожніли давно і власники аптек просто не мають звідки завозити ліки.

Податківці виявили в одному з сіл Коломийщини аптеку, власниця якої не мала належних документів на право реалізації лікарських засобів. Вона не була зареєстрованою як суб’єкт підприємницької діяльності. Як наслідок виявлено та описано лікарських засобів на значну суму. Крім того, були виявлені порушення порядку застосування реєстратора розрахункових операцій у 5 власників аптек. Очікувана сума фінансових санкцій – 7,8 тис. грн (найбільш характерні порушення - невідповідність готівки сумі коштів, зазначеній у звітах реєстратора розрахункових операцій, або несвоєчасне оприбуткування готівки).

Порадувало те, що в цілому аптеки міста не наживаються на людях в час біди, і не було виявлено порушень граничної ціни встановленої Постановою Уряду.

Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі