друкувати


Спалюєте листя — готуйтеся "спалити" гроші

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-11-12 04:55:55
В Івано-Франківську дощі та вітер спричинили суцільний листопад. листя усюди. Його треба прибирати. Багато листя в парку, скверах, парки, та біля кожного будинку. Як правило, листя прибирають комунальники. В основному жінки. Нарікають, що мусять носити листя руками, в той час коли для цього є спеціальні машини. Але купити таке дороге обладнання міській владі нема за що.

Люди в той час листя спалюють. Це у час епідемії може завдати подвійної шкоди. "При цьому можливі захворювання дихальних шляхів, алергічні реакції. Адже листя не тільки очищає повітря та збагачує його киснем, а й накопичує в собі пил та інші шкідливі речовини, які викидаються автомобілями та підприємствами, — говорить Ольга Гундяк, головний спеціаліст Державної екологічної інспекції в області ослабленим людським організмам.

Коли підпалити листя, всі забруднюючі речовини знову викидаються в атмосферу у вигляді продуктів згорання. При цьому їхня шкідлива дія значно підсилюється. У димі опалого листя містяться оксиди азоту, вуглецю, чадний газ, а також сполуки важких металів. У тліючих без доступу повітря листках утворюється бензопірен — речовина, здатна викликати ракові захворювання. А залишки спаленого листя отруюють ґрунт".

Окрім того, не слід забувати, що чинним природоохоронним законодавством спалювання опалого листя заборонено. За громадяни можуть бути оштрафованими від 170 до 340 гривень штрафу, а посадові особи отримати від 1700 до 2040 гривень штрафу.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі