друкувати


Європа: Цигарки також подорожчають

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-11-11 03:33:00
Рада міністрів ЄС з питань економіки та фінансових справ, засідання якої відбулося сьогодні 10 листопада 2009 у Брюсселі, досягла політичного рішення щодо підвищення акцизних зборів на цигарки та на різаний тютюн.

Таке рішення, на думку європейських урядовців, сприятиме захисту здоров'я громадян Євросоюзу. Зокрема, Рада міністрів ЄС погодилася з 1 січня 2014 року збільшити мінімальний монетарний розмір акцизного збору до 90 євро за 1000 сигарет та пропорційний мінімум акцизного навантаження на середню роздрібну ціну до 60 відсотків. Для порівняння, зараз за європейськими нормами мінімальний акцизний збір дорівнює 64 євро за 1000 сигарет, а акцизне навантаження на роздрібну ціну - 57 відсотків.

Для тих європейських країн, які ще не досягли прийнятого в ЄС поточного розміру акцизного збору на тютюн або досягли його лише щойно, встановлюється перехідний період до 1 січня 2018 року. Це виключення, завдяки якому і став можливим політичний компроміс навколо нової директиви ЄС, розповсюджуватиметься на Болгарію, Грецію, Естонію, Латвію, Литву, Угорщину, Польщу і Румунію.

Нове законодавство також дозволить країнам Євросоюзу, на які не розповсюджуються норми перехідного періоду, встановлювати кількісні обмеження на ввезення цигарок із країн, включених до «перехідного» переліку, у розмірі принаймні 300 сигарет (на особу). Нове європейське законодавство також дозволить тим країнам, в яких мінімальний рівень акцизного збору на цигарки досяг 77 євро за 1000 штук, встановлювати кількісні обмеження на ввезення цигарок з будь-яких третіх країн Євросоюзу, де рівень тютюнового акцизу ще не досяг адекватного показника.

За прийнятим сьогодні рішенням фіксований розмір акцизного збору буде встановлено також для різаного тютюну. З 1 січня 2011 року в країнах ЄС монетарний розмір акцизу на цю продукцію сягне 40 євро за кілограм, акцизне навантаження на роздрібну ціну - 40 відсотків. З 1 січня 2013 року ці показники збільшаться, відповідно, до 47 євро за кілограм та 43 відсотків, з 1 січня 2015 року - 54 євро за кілограм та 46 відсотків, з 1 січня 2018 року - 60 євро за кілограм та 48 відсотків та з початку 2020 року - 60 євро за кілограм та 50 відсотків акцизного навантаження на роздрібну ціну.

Як передбачається, нова директива ЄС буде формально ухвалена під час наступного засідання Ради ЄС вищого рівня без додаткового обговорення, після чого цей документ стане частиною європейського законодавства.

Для європейських прихильників тютюнопаління - це однозначно погана новина, адже цю шкідливу звичку надалі зможуть дозволяти собі, здебільшого, заможні люди. Зміни цінової політики на європейському ринку тютюну неминуче впливатимуть на відповідні сегменти ринки у сусідніх країнах, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі