друкувати


"Jeszcze Polska nie zginiela": Вітаємо поляків із Днем незалежності

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-11-11 10:18:16
Сьогодні у сусідній Польщі святкують День незалежності. 91 рік тому, 11 листопада 1918 року, Регентська Рада, виконавчий орган, створений німцями на землях колишнього Королівства Польського, які перебували до І світової війни в складі Російської імперії, передала у Варшаві командування над підлеглими Раді військами харизматичному лідеру Юзефові Пілсудському.

Незадовго до цього Пілсудський утворив в складі австро-угорської армії польські легіони. Після Лютневої революції 1917 в Росії, в документах Петроградської ради і Тимчасового Уряду з'явились заяви про право поляків на державну незалежність. Почалось створення польських військових частин і в Росії. У 1917 році в Женеві також було засновано Польський Національний Комітет на чолі з Романом Дмовським. його визнали країни Антанти, які у той час мали неабиякий політичний вплив у Європі. не залишилися осторонь польських проблемі і у Франції, де було сформовано польський військовий корпус під командуванням генерала Юзефа Галлера.

У листопаді 1918 році на польських землях заснували декілька урядових осередків: Польська Ліквідаційна Комісія у Кракові, Тимчасовий Народний Уряд у Любліні та Регентська рада і уряд Варшаві. 11 листопада в багатьох містах почалося роззброєння та вигнання німецьких та австрійських військ.

Попереду перед Польщею була важка боротьба за існування незалежної держави. Після 123 років відсутності незалежна Польща повернулася на політичну карту світу завдяки волі народу до боротьби, мудрості й консолідованості польських еліт довкола ідеї незалежності та зовнішніх чинників. Адже частково країни Заходу підтримали незалежність Польщі.

На сьогодні не всі поляки, шануючи історію, незадоволені ситуацією в державі. Зокрема в газеті "Rzeczpospolita" подано опитування компанією "GfK Polonia" громадян Польщі щодо незалежності їхньої країни. Так мешканців. 35% переконані, що сьогодні Польща не є повною мірою незалежною країною. 73% поляків переконані, що велика частина повноважень польської влади передана інститутам Євросоюзу ЄС, а це серйозна загроза польській незалежності

За матеріалами польських видань підготувала Галина ПЛУГАТОР
Обговорити на форумі