друкувати


Виявлено перший комп'ютерний вірус, який заражає iPhone

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-11-10 04:14:16
Виявлено перший вірус, який заражає iPhone - смартфони компанії Apple. Поки черв'як не завдає великої шкоди, лише змінює заставку на телефоні та поширюється далі. Наразі жертвами шкідливої програми стали деякі користувачі в Австралії, повідомила компанія Sophos, яка займається питаннями IT-безпеки.

За даними Sophos, цей черв'як може проникнути на зламані (jailbroken) пристрої iPhone, якщо їх власники не змінили стандартний пароль після установки мережевого протоколу SSH.

Після зараження вірус змінює заставку на смартфоні користувача на зображення Ріка Естлі, відомого естрадного співака 80-х років минулого століття, з написаом "ikee is never going to give you up".

Потім черв'як намагається знайти по мережі інші смартфони, схильні до аналогічної уразливості, і заразити їх.

Зараз фахівці Sophos аналізують код черв'яка. Вони вже виявили як мінімум чотири його варіанти. Останній з них (версія D) вже намагається приховати свою присутність за допомогою низки засобів. Крім того, аналіз дозволив припустити, що цей код був написаний як експеримент

"Поки що, судячи з усього, черв'як вдається тільки до самопоширення і заміни заставки користувача. Проте, це не означає, що такі атаки можна вважати нешкідливими", - переконані аналітики. Вони попередили, що потенційно вірус легко може бути використаний зловмисниками для куди більш небезпечних цілей.

"Якщо ви зламали свій iPhone або iPod Touch і встановили SSH, то після цього повинні обов'язково змінити пароль користувача. (стандартний – "alpine")", - порадили експерти, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі