друкувати


Повертаються з Косово солдати

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-11-10 11:45:26
В рамках завершення першого етапу чергової - 13-ї - ротації національної складової спільного українсько-польського миротворчого батальйону "УкрПолбат" багатонаціональної тактичної групи "East" сил КФОР у Косовому до Криму повернулося 94 українських миротворця.

На залізничному вокзалі Сімферополя морських піхотинців Центру військ берегової оборони Військово-Морських Сил ЗС України зустрів заступник командувача Військово-Морських Сил Збройних Сил України з берегової оборони – начальник військ берегової оборони генерал-майор Олександр Островський, рідні та близькі миротворців, повідомляє прес-служба Міністерства оборони України.

А вже на плацу військової частини начальник ешелону - заступник командира миротворчого батальйону з виховної роботи підполковник Валерій Бойко доповів генерал-майору Олександру Островському про повернення першої групи українських миротворців на Батьківщину. Заслухавши доповідь офіцера, заступник командувача Військово-Морських Сил Збройних Сил України з берегової оборони – начальник військ берегової оборони привітав морських піхотинців з поверненням на рідну землю.

Далі на базі медичного пункту частини усі прибули військовослужбовці пройшли первинний медичний огляд на предмет можливого захворювання на грип та інші гострі респіраторні інфекції і після цього організовано роз’їхалися по рідних домівках у короткочасну відпустку.

Серед тих, хто повернувся на Батьківщину у складі першої партії, за підсумками виконання миротворчих завдань визнано кращими заступників командирів спеціальних рот капітана Дмитра Голубицького та капітана Сергія Кононенка, командира спеціального взводу старшого лейтенанта Максима Єршова, заступників командирів взводів старших сержантів Артура Акопова, Максима Чебана та Дмитра Ляхова. Серед підрозділів найкращим було визнано 1-у спеціальну роту капітана Олега Савінова, спеціальний взвод капітана Бориса Ситова та спеціальне відділення молодшого сержанта Іскандера Кудусова.

Загалом, в рамках чергової ротації у Косовому буде замінено 184 українських миротворця. На заміну морським піхотинцям зі складу окремого батальйону морської піхоти Центру військ берегової оборони Військово-Морських Сил ЗС України до Косового вже прибула перша група воїнів-десантників зі складу 95-ї окремої аеромобільної бригади 8-го армійського корпусу Сухопутних військ ЗС України. Наступний – другий етап чергової – 13-ї – ротації українського миротворчого контингенту у Косовому заплановано провести у період з 13 по 18 листопада.

Довідка. Підрозділи Збройних Сил України виконують миротворчі завдання у Косовому з 1 вересня 1999 року. Серед основних завдань, що покладаються на особовий склад українського контингенту, здійснення патрулювання, забезпечення безпеки пересування місцевих жителів, несення служби на спостережних постах, надання гуманітарної допомоги, перевірка автомобільного транспорту та населення на предмет наявності зброї, вибухівки, наркотичних речовин та контрабанди, охорона історичних пам’ятників тощо.

В ході чергової – 13-ї – ротації, яка триватиме з 1 по 18 листопада, відбудеться повна заміна особового складу українського миротворчого контингенту та українських офіцерів у штабі сил КФОР та штабі багатонаціональної тактичної групи "East" у Косовому – 184 військовослужбовця. Ротацію заплановано провести у два етапи комбінованим способом – залізничним та автомобільним транспортом.

Методичну і практичну допомогу проведенню ротації надаватимуть офіцери оперативної групи, до складу якої увійшли представники департаментів та управлінь центрального апарату Міністерства оборони України та Генерального штабу ЗС України на чолі з першим заступником командувача Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-лейтенантом Анатолієм Пушняковим.

Основу нової ротації національної складової спільного українсько-польського миротворчого батальйону "УкрПолбат" складають військовослужбовці 95-ї окремої аеромобільної бригади 8-го армійського корпусу Сухопутних військ ЗС України. Незначну частину штатного батальйону воїнів-десантників доповнюють спеціалісти з інших частин. Вищою атестаційною комісію Міністерства оборони України на посаду командира національної складової "УкрПолбату" нової ротації затверджено начальника штабу – першого заступника командира 95-ї окремої аеромобільної бригади ЗС України підполковника Михайла Забродського.

Необхідно додати, що серед тих, хто в рамках ротації прибуде на заміну українським офіцерам у штабі сил КФОР у Косовому буде й жінка-офіцер майор Валерія Парада. До речі, майор Валерія Парада вперше представлятиме жінок-офіцерів Збройних Сил України у штабі сил КФОР.

Варто зазначити, що протягом останніх шести місяців у Житомирі, на базі 95-ї окремої аеромобільної бригади тривала інтенсивна підготовка майбутніх українських миротворців нової ротації. Тактико-спеціальні заняття проходили в умовах наближених до реальної обстановки, за сучасними стандартами. Офіцери, прапорщики та військовослужбовці за контрактом навчалися приймати самостійні рішення під час розміщення на території зони відповідальності та проводити миротворчі операції під егідою сил КФОР.

Обговорити на форумі