друкувати


МОЗ витратило уже 70% коштів, виділених на боротьбу з епідемією

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-11-09 04:08:41
Міністерство охорони здоров’я витратило 70% суми, виділеної урядом на боротьбу з епідемією грипу. Міністерство охорони здоров’я витратило більшість грошей, виділених на боротьбу з епідемією, на "Таміфлю", який приймати для профілактики не можна, а після двох діб хвороби - запізно.

Про це повідомив головний санітарний лікар України Олександр Біловол.

Виходячи з того, що в цілому на протиепідеміологічні заходи Кабмін передбачив 500 млн грн, сума витрачених коштів складає близько 360 млн грн.

За словами замміністра фінансів Володимира Матвійчука, з виділених Кабміном коштів 115 млн грн передбачено на закупівлю лікарських препаратів. На необхідну апаратуру - 100 млн, а 80 млн грн - на витратні матеріали. 51 млн грн призначено для дев’яти областей, де оголошено карантин.

Значна частина коштів, ймовірно, піде на потреби регіонів, які тільки зараз перетинають епідеміологічний поріг.

З лікарських препаратів МОЗ насамперед запасається препаратом "Таміфлю", що лікує каліфорнійський грип. На його імпорт вже витрачено 33,5 млн грн (500 тис. доз по 67 грн за упаковку з 10 пігулок). Всього планується витратити 60,3 млн грн - очікується поставка ще 400 тис. доз. З урахуванням того, що одному пацієнтові для повного одужання достатньо пачки ліків, "Таміфлю", що закуповується, вистачить для лікування 700 тис. людей.

Поки що в Україні офіційно підтверджено захворювання каліфорнійським грипом трохи більше 30 дюдей. Тим часом, навіщо міністерство здійснює такі масштабні закупівлі препарату, Біловол не зміг пояснити. Проте він підтвердив, що для профілактики "Таміфлю" використовувати не можна.

Ще 100 млн грн буде витрачено на медичне обладнання (апарати штучної вентиляції легенів, фібробронхоскопи, пульсоксиметри, кардіометри та апарати для відкачування рідини з легенів). "На обладнання нам необхідно 15 млн грн", - каже начальник управління охорони здоров’я Львівської міськради Володимир Зуб.

Губернатор Львівщини Микола Кміть додав, що область закупить 20 апаратів для штучного дихання.

Нагадаємо, в Україні станом на 9 листопада від грипу та ГРВІ померли 155 людей, у тому числі за останню добу - 11 людей, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі