друкувати


Прикарпаття: В обласному художньому музеї тріскають стіни і сиплеться дах

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-11-09 11:27:05
В художньому музеї тріскають стіни і сиплеться дах, заявив його директор Михайло Дейнега. Заклад знаходиться в колишньому костьолі-усипальниці засновників Івано-Франківська Потоцьких.

Перші тріщини почали з’являтись вже більше року тому. І хоча споруда є найдавнішою архітектурною пам’яткою міста, грошей, бодай на те, щоб дізнатись, від чого вони утворюються, до цього часу не знайшли, повідомляє Івано-Франківська ОДТРК.

Проблеми у теперішнього художнього музею, який свого часу був першою сакральною спорудою Івано-Франківська, почались майже одразу після його будівництва. Місцеві краєзнавці кажуть, швидше за все, причина в тому, що будувався не фаховим архітектором, а військовим інженером. Зведена у 1672-1703 роках будівля вже через тридцять років утворила тріщину. Наступникам довелося добре попрацювати, аби зберегти від руйнування Костел Непорочного зачаття Діви Марії.

Як культова споруда з невеликими перервами він проіснував аж до 1957 року. Пізніше тут був музей мінералогії інституту нафти і газу. А вже з 1980 року до сьогоднішнього дня костел закріплений за Художнім музеєм. І хоча в ньому зберігається одна з найбагатших в Україні колекцій сакрального мистецтва, грошей на його утримання виділяють вкрай мало. Крім того, що у музею тріскають стіни, в аварійному стані дах. Його вже давно пошкодили короїди, і обвалитися він може будь-якої миті. Скільки коштує його ремонт, навіть бояться підраховувати.

Обговорити на форумі