друкувати


Лауреат конкурсу мені Єжи Гедройца з Прикарпатського університету

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-11-03 04:32:20
На третьому польському конкурсі імені видатного культурного та громадського діяча Єжи Гедройца, організованому посольством Республіки Польща в Україні перемогла випускниця інституту історії та політології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Марія Сенич.

Її магістерська робота "Трансформація Центрально-Східної Європи в політичних концепціях паризької "Культури" викликала зацікавлення поважного українсько-польського журі, серед якого були знані науковці, суспільні та політичні діячі Ярослав Грицак, Микола Рябчук, Наталія Яковенко, Богуміла Бердиховська, Ян Яцек Бурські, Марцін Свєнціцькі, Ольга Гнатюк. Урочистості відбувалися у посольстві Республіки Польща у Києві.

За словами наукового керівника Марії Сенич, доцента Прикарпатського національного університету, кандидата історичних наук Миколи Геника, на конкурс було надіслано 34 праці, серед них шість було відзначено спеціальними нагородами та сім — відзнаками. Серед переможців — молоді науковці з Харкова, Миколаєва, Житомира, Івано-Франківська, Кракова та Любліна.

Перемога пані Сенич є черговим успіхом. У 2007 році вона здобула перемогу на студентській олімпіаді з політології. Два рази дівчина була стипендіаткою фонду Віктора Пінчука "Завтра UA", брала участь в І конгресі закордонних дослідників Польщі (Краків 2007), European Congress of East European Studies (Берлін, 2007), 5 Yalta Annual Meeting "Yalta European Strategy" (Ялта, 2008), V Всеросійському конгресі політологів (Москва, 2009). Як молодий науковець Марія Сенич стажувалася у Вроцлаві, Вільнюсі, Новгороді. Брала участь в 26 міжнародних наукових конференціях в Україні, Польщі, Росії, Литві, Німеччині, Великобританії, Франції та Італії.

До речі, науковий керівник пані Марії Микола Геник мав честь бути особисто знайомим з Єжи Гедройцем, адже в 1999 році він отримав паризьку стипендію допомоги незалежним літераторам і науковцям і перебував у столиці Франції. Науковий керівник пані Сеник займається тематикою українсько-польського порозуміння після Другої світової війни. Свої знання та досвід, які він здобув на численних закордонних стажуваннях, пан Геник старається передати студентам інституту історії та політології. До речі, багато вихованців цього викладача постійно беруть участь у різних наукових конференціях і стажуваннях в Польщі.



Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі