друкувати


Калуш працює над програмою забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-11-02 12:01:06
Днями у в.о. заступника калуського міського голови з гуманітарних питань Галини Романко проходила оперативна нарада з питань розробки програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД в місті на 2009-2013 роки. У ній взяли участь представники медичних закладів, райсанепідстанції, управлінь та служб міської ради.

Програма розробляється на виконання закону України, в якому йдеться про затвердження загальнодержавної програми, розпоряджень голови Івано-Франківської облдержадміністрації Миколи Палійчука та міського голови Ігоря Насалика. На нараді відзначалося, що виконання Програми передбачається на період з 2009 по 2013 роки. Фінансування заходів Програми здійснюватиметься за рахунок державного, обласного, районних, міських бюджетів, а також інших джерел фінансування — гранта глобального фонду для боротьби з ВІЛ/СНІДом, туберкульозом і малярією.

Основними завданнями Програми є досягнення зниження захворюваності на ВІЛ-інфекцію/СНІД шляхом масштабної первинної профілактики інфекції серед населення, посилення профілактичних заходів серед представників груп ризику, удосконалення механізму запобігання передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини, а також розширення доступу споживачів наркотиків, передусім ВІЛ-інфікованих, до замісної підтримуючої терапії та реабілітаційних програм (у Калуші, як уже повідомлялося, кабінет замісної терапії до роботи готовий, але затримка в ліцензії на придбання наркотичних речовин).

Програма також передбачає забезпечення хворих на ВІЛ/СНІД антиретровірусною терапією, надання соціальних послуг, забезпечення соціально-психологічної підтримки та немедичного догляду за ВІЛ-інфікованими і хворими на СНІД. Г.Романко зазначила, що чи не найголовнішим у Програмі, на що слід звернути увагу всім службам, повинен бути профілактичний напрямок. Якщо в нас добре буде проведена профілактична робота, наголосила вона, то, можливо, пізніше не доведеться витрачати кошти на лікування.

Забезпечити масштабну первинну профілактику поширення ВІЛ-інфекції потрібно передусім серед молоді — нашого майбутнього: через проведення освітньої та роз’яснювальної роботи. Освітяни планують робити це на виховних годинах, центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді — на зустрічах зі студентською молоддю, служба у справах дітей пропагуватиме здоровий спосіб життя через спеціальні буклети, медики дотримуватимуться вимог безпеки лікувально-діагностичного процесу в закладах, застосовуючи медичні вироби одноразового використання тощо.

Завідувачка епідвідділу райсанепідстанції Зінаїда Ковбаснюк зауважила, що Програма торкається всіх гуманітарних структур. Вона, як і Г.Романко, також наголосила, що треба продовжувати профілактичний напрямок серед серйозних груп ризику — учнівської та студентської молоді.

Автор: Валентина КВІТЕНЬ, "Дзвони Підгір’я"
Обговорити на форумі