друкувати


Косово: Уже й ротація настала

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-11-02 11:08:21
В ході чергової – 13-ї – ротації національної складової спільного українсько-польського миротворчого батальйону "УкрПолбат" багатонаціональної тактичної групи "East" сил КФОР у Косовому було замінено 184 українських миротворця.

Вчора розпочалася чергова – 13-а – ротація національної складової спільного українсько-польського миротворчого батальйону "УкрПолбат" багатонаціональної тактичної групи "East" сил КФОР у Косовому. В ході чергової ротації відбулася повна заміна особового складу українського миротворчого контингенту – 184 військовослужбовця. Ротацію заплановано провести у два етапи комбінованим способом – залізничним та автомобільним транспортом, повідомляє прес-служба Міністерства оборони України.

Так, в ході першого етапу ротації, залізничним транспортом з Києва до столиці Болгарії Софії відбув 81 український миротворець нової ротації. З Софії наші миротворці вирушать до базового табору національного контингенту на американській військовій базі "Bondsteel" у Косовому автомобільним транспортом. Під час другого етапу ротації, який заплановано провести 13 листопада, комбінованим способом до Косового вирушать ще 98 миротворців нової ротації.

Також у два етапи на Батьківщину повернуться 184 українських миротворця минулої ротації. З 1 квітня цього року миротворчі завдання у Косовому вперше у своїй історії виконували воїни у "чорних беретах" - військовослужбовці окремого батальйону морської піхоти Центру військ берегової оборони Військово-Морських Сил ЗС України. Методичну і практичну допомогу проведенню ротації, яку заплановано завершити 18 листопада, надаватимуть офіцери оперативної групи, до складу якої увійшли представники департаментів та управлінь центрального апарату Міністерства оборони України та Генерального штабу ЗС України.

Основу нової ротації національної складової спільного українсько-польського миротворчого батальйону "УкрПолбат" складають військовослужбовці 95-ї окремої аеромобільної бригади 8-го армійського корпусу Сухопутних військ ЗС України. Незначну частину штатного батальйону воїнів-десантників доповнюють спеціалісти з інших частин. Вищою атестаційною комісію Міністерства оборони України на посаду командира національної складової "УкрПолбату" нової ротації затверджено начальника штабу – першого заступника командира 95-ї окремої аеромобільної бригади ЗС України підполковника Михайла Забродського.

Необхідно додати, що серед тих, хто в рамках ротації прибуде на заміну українським офіцерам у штабі сил КФОР у Косовому буде й жінка-офіцер майор Валерія Парада. До речі, майор Валерія Парада вперше представлятиме жінок-офіцерів Збройних Сил України у штабі сил КФОР.

Варто зазначити, що протягом останніх шести місяців у Житомирі, на базі 95-ї окремої аеромобільної бригади тривала інтенсивна підготовка майбутніх українських миротворців нової ротації. Тактико-спеціальні заняття проходили в умовах наближених до реальної обстановки, за сучасними стандартами. Офіцери, прапорщики та військовослужбовці за контрактом навчалися приймати самостійні рішення під час розміщення на території зони відповідальності та проводити миротворчі операції під егідою сил КФОР.

Довідка. Підрозділи Збройних Сил України виконують миротворчі завдання у Косовому з 1 вересня 1999 року. Серед основних завдань, що покладаються на особовий склад українського контингенту, здійснення патрулювання, забезпечення безпеки пересування місцевих жителів, несення служби на спостережних постах, надання гуманітарної допомоги, перевірка автомобільного транспорту та населення на предмет наявності зброї, вибухівки, наркотичних речовин та контрабанди, охорона історичних пам’ятників тощо.

Обговорити на форумі