друкувати


Коломия: День відкритих дверей у ВПУ №14

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-31 10:27:50

Свою майбутню професію теперішні школярі обирають задовго до останнього дзвоника. Допомагає їм у цьому непростому життєвому виборі, зокрема, і Коломийський центр зайнятості, проводячи Дні відкритих дверей у різних навчальних закладах. Нещодавно такий відбувся у вищому професійному училищі №14 м.Коломиї. В актовому залі ВПУ зібрались школярі з Ценяви, Підгайчиків, Загайполя, Матеєвців, Замулинців, Шепарівців, Нижнього Вербіжа, Сопова, з міських шкіл № 3 і №4.


На теперішньому ринку праці вкрай не вистачає працівників робітничих спеціальностей, і в той же час — забагато юристів, економістів, менеджерів. Так, до прикладу, у Коломийському ЦЗ, — розповів присутнім його директор Василь Глаголюк, — стоять на обліку майже 40 банківських працівників, 350 бухгалтерів, економістів, підприємці, оператори комп’ютерного набору. Тому так важливо здобути потрібну професію і мати синицю у руці, аніж журавля у небі.

ВПУ №14 засновано 1976 року на базі філіалу профтехучилища №10. 1990 року училище набуло статусу вищого, що дозволило закладу випускати кваліфікованих робітників і молодших спеціалістів, які мають можливість продовжувати навчання у вищих навчальних закладах. Тут навчають професіям столяра-верстатника деревообробних верстатів, виробника художніх виробів з дерева, столяра будівельного, паркетника, електрогазозварювальника, слюсаря-ремонтника, штукатура, лицювальника-плиточника, маляра, оператора комп’ютерного набору; обліковця (реєстрація бухгалтерських даних), радіо механіка з обслуговування і ремонту радіотелевізійної апаратури, кухаря і кондитера. Для повноцінного навчання і відпочинку тут є кабінети та майстерні, спортивний та актовий зал, стадіон, діють студії художньої самодіяльності, працюють спортивні секції, є гуртожиток.

Детальніше про училище розповіли своїм потенційний абітурієнтам заступник директора з виховної роботи Василь Волошенюк, практичний психолог училища Людмила Синітович, майстри виробничого навчання Ганна Русин, Василь Стовп’юк. Мали можливість школярі переглянути і пізнавальні фільми про робітничі професії.

У рамках Дня відкритих дверей у ВПУ №14 відбулась також презентація "Ділового щоденника школяра". Це видання служби зайнятості має допомогти школярам у професійній орієнтації. Він наповнений різноманітними тестами і цікавими статтями, котрі сприяють пізнанню самого себе і визначенню схильності до того чи іншого фаху. А наприкінці травня відбудеться обласний конкурс на кращий щоденник, — повідомила головний спеціаліст Коломийського ЦЗ Олександра Бакай, яка, власне, і вела зустріч і репрезентувала видання.

А завершився День відкритих дверей концертом художньої самодіяльності училища.

Автор: Олег ПРОСКУРЯКОВ, Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі