друкувати


Уряд посилив вимоги до канатних доріг

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-30 03:42:55
За ініціативи Держгірпромнагляду Кабінет міністрів України затвердив Технічний регламент пасажирських канатних доріг для перевезення пасажирів.

За умовами Регламенту відповідальність виробників обладнання для пасажирських канатних доріг посилиться. В разі, якщо механізми не відповідатимуть вимогам, то за претензією власника канатної дороги, виробника буде притягнуто до відповідальності. Досі всю відповідальність ніс власник, повідомляє інформаційний центр Держгірпромнагляду.

Такі заходи підвищать рівень безпечності канатних доріг. Гостра необхідність цього підвищення очевидна. Українські гірськолижні курорти найкращі серед країн колишнього Союзу. У зимовий сезон до засніжених схилів на відпочинок приїжджають тисячі людей. Кожен день вони підіймаються на канатних дорогах і кожного дня на підйомах трапляються нещасні випадки, іноді, навіть смертельні.

Тільки в Буковелі у пік сезону за день травмується до 30 людей. "За умовами Регламенту, контроль якості устаткування виходить на новий рівень, – зазначив начальник відділу нагляду у будівництві за підйомними спорудами та котлонагляду Держгірпромнагляду Петро Пошкурлат, – під час виробництва кожен вузол і пристрій буде перевірено на відповідність вимогам безпеки. Деталі, що не відповідають вимогам – не будуть допускатися до продажу та введення в експлуатацію."

Завдяки таким заходам виробники не зможуть реалізовувати не якісну продукцію, а отже, власники канатних доріг – використовувати її. Регламент розроблено з урахуванням вимог Директиви Європейського парламенту і Ради Європи про спорудження канатних доріг. Цим документом українське законодавство гармонізується до міжнародного.

На основі регламенту розроблено проект нових Правил будови і безпечної експлуатації (він є загальнодоступним на Інтернет сайті Держгірпромнагляду) пасажирських підвісних канатних доріг. Вони адаптовані до сучасного законодавства, а головне, вони акумулювали весь досвід експлуатації канатних доріг України, Європейського Союзу та СНГ – що дасть змогу запобігати аварійних ситуацій, що ставалися раніше.

Технічний регламент набуває чинності у 2013 в році, але роботодавці, за власним бажанням, можуть вже дотримуватись його. В свою чергу, з метою забезпечення безпечної роботи канатних доріг вже в осінньо-зимовий період 2009 – 2010 років, Держгірпромнагляд протягом листопада проведе всебічні перевірки пасажирських підвісних канатних доріг, буксирних витягів та інфраструктури, яка забезпечує функціонування гірськолижних баз відпочинку. А для нагляду за їх безпечною експлуатацією буде створено постійно діючі робочі групи.

Обговорити на форумі