друкувати


Західна Україна: Від невідомого вірусу померло вже 20 людей

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-29 04:18:18
З початку жовтня у Львівській, Івано-Франківській і Тернопільській областях від поки точно не встановленого вірусу померли 20 людей, повідомив перший заступник міністра охорони здоров'я Василь Лазоришинець. МОЗ підозрює, що люди у Західній Україні померли від пневмонії, але точного діагнозу сказати пока не може.

За його словами, попереднім діагнозом в померлих є пневмонія, але причини захворювання точно будуть відомі за кілька днів, після проведення аналізу біологічного матеріалу померлих.

Також урядовець розповів, що у Тернопільській області померли 10 людей і було госпіталізовано 95 осіб. 25 у важкому стані, з них четверо - діти. У Львівській області від вірусу померли чотири людини, ще двоє у важкому стані. В Івано-Франківську шестеро людей померли, 25 знаходяться у лікарнях, із них семеро у важкому стані.

У свою чергу, перший заступник головного державного санітарного лікаря Людмила Мухарська зазначила, що в 10 контрольних містах України зараз епідеміологічний поріг на захворювання грипом та ГРВІ не перевищено.

"Найближче до епідеміологічного порогу знаходиться Львівська область, де минулого тижня зростання на захворюваність на грип та ГРВІ зросло на 10%", - повідомила Мухарська.

Разом із тим, головний державний санітарний лікар Олександр Біловол заявив, що в Тернополі, Івано-Франківську та Львові епідеміологічний поріг перевищено, зокрема в Тернопільському регіоні в 1,5 рази. Він додав, що ситуація в Тернопільському районі є складною, туди вирушила комісія МОЗ, щоб з'ясувати обставини загострення епідеміологічної ситуації.

Окрім того, Біловол закликав громадян негайно звертатись до лікаря при наявності в них симптомів ГРВІ та грипу.

Причину раннього загострення епідеміологічної ситуації в окремих регіонах санлікар пояснив різким похолоданням та хронічними захворюваннями, кількість яких останнім часом збільшилася. За його словами, Мінохорони здоров'я готове до можливої епідемії в масштабах держави. В резерві перебуває 378 тисяч лікарняних ліжок на випадок епідемії. До огляду пацієнтів будуть задіяні, окрім лікарів, студенти медінститутів шостого курсу навчання та інтерни.

Разом із тим, в МОЗ продовжують наполягати, що серед померлих від "свинячого" грипу А (H1N1), в Україні лише 2 особи. За словами Біловола, впродовж останнього часу інших випадків не виявлено. Хоча він додав, що статистика смертності від пневмонії не виокремлює причину виникнення пневмонії: захворювання на грип, постопераційні ускладнення, та ряд інших причин.

Нагадаємо, раніше медики офіційно повідомляли про 9 смертельних випадків від пневмонії, спричиненої невідомим вірусом, на Тернопільщині, та 4 летальних випадки у Львові.

В той же час, МОЗ категорично заперечило, що люди померли від "свинячого" грипу. Зараз проводяться дослідження, що мають встановити вірус, від якого померли люди, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі