друкувати


Кабмін: Плату за "поліпшену медицину" скасовано

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-28 04:47:19
Кабінет міністрів оприлюднив розпорядження N1232, яким скасував дію розпорядження N420 "Про деякі заходи щодо поліпшення медичного обслуговування громадян" від 14 квітня.

Згідно з документом, державним і комунальним закладам охорони здоров'я дозволялося надавати громадянам за їх бажанням на платній основі ліжко-місця підвищеної комфортності і медичного працівника для персонального догляду.

Медичні заклади також могли за відповідну плату здійснювати консультації, діагностику, лікування і забір біологічного матеріалу для клініко-діагностичних досліджень за межами лікарні. Крім того, вони отримали можливість у неробочі години здавати в оренду приміщення та медичне обладнання іншим ліцензованим медустановам.

Протягом місяця Міністерства охорони здоров'я та економіки повинні були розробити методику обчислення вартості послуг. Проте вже 30 квітня Президент Віктор Ющенко своїм указом зупинив дію розпорядження N420.

На думку глави держави, введення платних послуг, зокрема, порушує норми ст. 49 Конституції, яка гарантує громадянам України безкоштовну медичну допомогу, а також ст. 24, згідно з якою конституційні права громадян не можуть бути обмежені з яких-небудь ознаками, в тому числі і за майновим станом.

"Кабінет міністрів фактично поставив отримання громадянами життєво необхідної медичної допомоги в залежність від їх фінансових можливостей", - зазначив В. Ющенко.

Тим часом у Кабміні запевняють, що дія розпорядження N420 була скасована за ініціативою уряду, а не у зв'язку з квітневим указом Президента. "Ми проаналізували ситуацію і вирішили відкласти введення платних послуг у зв'язку з поточними проблемами в економіці", - заявив міністр Кабінету міністрів Петро Крупко.

На його думку, в умовах обмеженої платоспроможності населення наповнювати бюджет за допомогою таких заходів недоцільно, а платні медпослуги в держустановах повинні вводитися спільно з комплексним реформуванням системи охорони здоров'я. "Ця реформа (системи охорони здоров'я) відкладається також у зв'язку з кризовою ситуацією", - сказав П. Крупко, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі