друкувати


Українцям заборонять голосувати "проти всіх"?

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-27 05:46:09
Народний депутат від БЮТ Валерій Писаренко пропонує виключити з виборчого бюлетеня графи, що дозволяють виборцеві не підтримувати жодного кандидата на посаду Президента України.

Про це мовиться в проекті Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що стосуються виборів Президента України", зареєстрованому у Верховній Раді.

Депутат вважає, що відмітка, поставлена виборцем у графі "Не підтримую жодного кандидата", має такі ж наслідки для визначення результатів голосування, як нез'явлення виборця на дільницю.

"Європейська практика свідчить, що відсутність такої графи у виборчому бюлетені сприяє заохоченню виборця до активного голосування і віддачі голосу за певного кандидата", - додав депутат.

Також Писаренко хоче надати право голосувати громадянам України, які на законних підставах знаходяться за межами державного кордону України, і відмінити правило про їх обов'язкове перебування на консульському обліку для отримання права на голосування, - повідомляє "УНІАН".

Законопроект передбачає і зміни в правилах, що стосуються висунення кандидата на посаду Президента України. Зокрема, відміняється право висувати кандидата на посаду Президента України політичними партіями, які були зареєстровані менш ніж за рік до дати виборів Президента України.

За словами Писаренка, положення законопроекту відображають позицію, викладену в заключенні Європейської комісії за демократію через право ("Венеціанської комісії") щодо останніх змін до Закону України "Про вибори Президента України".

"Уточнення окремих положень законодавства України про вибори Президента України сприятиме повнішій реалізації гарантованого Конституцією України права голосу на виборах; повніше реалізує принципи народовладдя; забезпечить належну реалізацію прямого волевиявлення громадян України під час виборів Президента України; наблизить виборче законодавство України до передових світових, зокрема європейських стандартів", - резюмував депутат.

Нагадаємо, президентські вибори відбудуться 17 січня 2010 року, повідомляє forUm.

Обговорити на форумі