друкувати


DocuDays UA: Про професійну етику в документальному кіно

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-27 03:02:52
До обласного центру Прикарпаття завітав Міжнародний мандрівний фестиваль "Дні документального кіно про права людини DocuDays UA". Його спеціальною подією стала презентація представникам місцевих мас-медіа дослідження про проблеми сучасної української журналістики. Спеціальний проект мандрівного фестивалю під назвою "Право на правду" до Івано-Франківська привіз автор і режисер — київський журналіст Ігор Чайка.

До проекту увійшли фільми "Свобода джинси", "Соло для медіа", "Журналістські розслідування в Україні", "Львівський віц — від атракції до шмельцу". Всі вони розповідають про взаємини преси і влади, поширення корупції в засобах масової інформації і професійну етику, яка мала би стати цьому на заваді, повідомляє ОТБ "Галичина".

"Це чотири фільми, які ми знімали протягом п'яти років, мабуть, — розповідає автор проекту Ігор Чайка. — Вони присвячені проблемам свободи слова в Україні, темі "ЗМІ і влада" і проблемам, які існують в цьому і дотичних до цього темах — власне те, що відбувається в українській журналістиці, як я називаю, "за новітніх часів".

Але найбільше аудиторію зацікавила прем'єра фільму "Геній міста", головним героєм якого є мер Львова Андрій Садовий. Цікаво, що коментарів самого мера Львова у фільмі немає. За словами Ігоря Чайки, журналісти неодноразово напрошувалися на зустріч і надсилали інформаційні запити, однак відповіді не отримали.

"Єдине, ми поштових голубів не слали, але ми витратили всі наші можливості, — говорить пан Чайка, — згідно Закону і журналістських стандартів ми зробили все, як належить, тому фільм вийшов таким, як є — без коментарів влади, без інтерв'ю з Андрієм Івановичем, але це вже не наш клопіт".

Фільм "Геній міста" вже показали у чотирьох обласних центрах України. Самі львів'яни зможуть переглянути стрічку лише на початку грудня, коли фестиваль документального кіно завітає і до їхнього міста.

А в Івано-Франківську фестиваль ще триватиме. 8 листопада о 17:00 можна буде переглянути фільми на медичну тематику, а 15 листопада о 15:00 — особливий фокус мандрівного фестивалю — документальне кіно про права дитини. Покази відбуватимуться в культурно-мистецькому центрі "Є".

Обговорити на форумі