друкувати


Колісний бізнес – на чисту дорогу

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-27 02:57:39
Керівництво податкової адміністрації в області спільно з представники прокуратури, ДАІ, транспортної служби та центру радіочастот провели зустріч з представниками служб перевізників. Основна тема бесіди – шляхи легалізації "колісного" бізнесу Прикарпаття. Адже в загальній структурі економіки області, ця ланка підприємців є доволі чисельною.

На сьогоднішній день на обліку в органах державної податкової служби області знаходиться 5464 СПД – фізичних осіб та 374 – юридичні особи, видом діяльності яких є перевезення пасажирів та вантажів автомобільним транспортом. З них 2565 СПД – фізичних осіб надають послуги таксі: 1284 СПД перебувають на спрощеній системі оподаткування, решта 1281 – на загальній. За дев’ять місяців поточного року перевізниками Івано-Франківщини сплачено до бюджету 6 млн 83,6 тис. грн податків та платежів, відділ масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА в Івано-Франківській області.

Проте, як засвідчують результати перевірок певна частина сфери надання транспортних послуг перебуває в "тіні". За два тижні жовтня податківці Івано-Франківщини провели 266 рейдів з питань дотримання таксистами податкової легітимності, під час яких виявили 435 порушень чинного законодавства. Як з’ясувалося, багато таксистів нехтують правильним веденням обліку доходів і витрат податківці виявили 110 таких випадків, ще 53 перевізники здійснювали діяльність без наявності ліцензії. Загалом за наслідками таких перевірок податківці склали 349 адмінпротоколів на суму 59,6 тис. грн, ще по 48 суб’єктах підприємництва матеріали перевірок направлені до органів ліцензування.

Ще 42 перевізників-СПД використовували найманців без належного оформлення з ними трудових відносин.

Окремі ж таксисти взагалі не реєструють свою діяльність, а відповідно й не сплачують жодних відрахувань до бюджету. З початку року податківці виявили 221 такого "нелегала", 107 з них уже залучено до державної реєстрації.

- Ми всі повинні з вами працювати в правовому полі, визначеному законодавством, бути в рівних умовах. Адже людина, яка не сплачує податки, обкрадає не просто державу, а кожного з вас. В тій чи іншій мірі вона користується соціальними благами – відвідує лікарні, веде дітей до школи, отримує пенсійне забезпечення, й усе це за кошти сумлінних громадян. Тому спільними зусиллями з вами ми повинні викорінити це явище тінізації і звести увесь бізнес перевезень до спільного знаменника чесності, рівності й прозорості, - звернулася до учасників семінару-наради заступник голови ДПА в області Христина Будзяновська.

Працювати чесно вигідніше, переконані податківці, адже сплачувати щоразу штрафи за незаконну діяльність перевізнику обійдеться в добру копійку, натомість сплатити податки обійдеться дешевше й спокійніше.

Перевізники в свою чергу мали також запитання до податківців, вони стосувалися теми застосування податкового законодавства. Загалом обидві сторони спільним діалогом були задоволені, й на взаємне переконання вирішили проводити такі зустрічі частіше.

Обговорити на форумі