друкувати


Страйк із "шашечками"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-27 02:36:19
Наприкінці листопада – початку грудня українські таксисти планують провести черговий страйк. Частина з них відстоюватиме свої права в рідних містах, а частина вирушить до Києва.

Як розповів представник вільної профспілки "Автомобіліст України" Андрій Корчинський, водії таксі вимагають зменшити податкове навантаження і скасувати постанову про додаткові відрахування до Пенсійного фонду. Водночас перевізники розробляють програму реформування таксоперевезень.

"Річ у тім, що в нашій державі офіційно досі немає такої професії, як "водій таксі", тож хочемо домогтися її фактичного узаконення. Це дало б змогу й найманим працівникам, і самозайнятим автомобілістам реєструватися саме як таксисти", – зазначив пан Корчинський.

За його словами, криза відчутно вплинула на їхню галузь – кількість пасажирів таксі суттєво зменшилася, відтак приблизно на 70% знизилися доходи водіїв цих транспортних засобів. Натомість податок, який сплачують таксисти, не змінився – 200 гривень. "Тому вимагаємо, щоб держава скасувала додаткові стягнення, – каже пан Корчинський. – Щодо розміру податку, то, згідно з нашими розрахунками, він не має перевищувати 80 гривень".

Схему розрахунку податкового навантаження для таксистів перевізники прописали в проекті Концепції розвитку таксоперевезень на 2010-2012 роки, яка має лягти в основу державної програми "Таксі України". Відтак розмір податку в ідеалі мав би залежати від кількості населення міста.

Наразі складно прогнозувати, скільки саме таксистів зголоситься до участі в акції. Нині лише профспілки таксистів із восьми областей України підтвердили своє бажання взяти участь в акції протесту, а ще десять обласних профспілкових організації планують обговорити це питання зі своїми працівниками. Втім практика свідчить, що до акцій, які організовують таксисти, долучається доволі багато водіїв. Люди роблять це для того, щоб протест став якомога помітнішою подією.

Страйки таксистів у нашій державі відбуваються від 2004 року. За цей період було кілька таких хвиль. Андрій Корчинський каже, що за зазначений період їм таки вдалося дечого домогтися, зокрема, започаткувати зміни на законодавчому рівні. Однак влада здебільшого ігнорувала вимоги представників цієї галузі. "Ми таки домоглися зустрічі з головою Держкомпідприємництва Олександрою Кужель, і тепер наших представників додаватимуть у робочі групи, які напрацьовуватимуть документи, що мають стосунок до нашої роботи", – зазначив пан Корчинський.

Автор: Олександр СИРЦОВ, "Львівська газета"
Обговорити на форумі