друкувати


Військовий менеджмент по-європейськи

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-27 02:17:09
Днями у Києві відбувся дводенний III Оборонно-промисловий форум "Досвід країн Вишеградської групи для України та можливості співробітництва з оборонними компаніями країн-членів НАТО".

Даний захід було організовано Центром досліджень армії, конверсії та роззброєння за підтримки Офісу зв’язку НАТО в Україні і посольств держав Вишеградської четвірки (Польщі, Чехії, Словаччини та Угорщини), а також за участю Міністерства оборони України, Національного центру євроатлантичної інтеграції України та Міністерства промислової політики України, повідомляє прес-служба Міністерства оборони України.

У конференції взяли участь представники крупних оборонних компаній світу: "Thales", "Finmeccanica", "DCNS", "Bumar", "IBM Ukraine", "Euro Avionics Navigatinssysteme GmbH & Co.K.G", "Sikorsky Europe", "TESLA", "International Technology", а також керівники провідних державних підприємств України, які сьогодні виконують замовлення з виробництва для української армії та армій інших країн нових зразків озброєння та військової техніки.

Відкрив форум вітальним словом від імені країн Вишеградської групи Надзвичайний та Повноважний Посол Словацької Республіки в Україні пан Павол Гамжік. З доповіддю щодо можливостей застосування досвіду та сучасного менеджменту країн Вишеградської групи в оборонній промисловості України перед учасниками виступив директор Департаменту розробок і закупівлі озброєння та військової техніки Міністерства оборони України Володимир Грек.

Він детально розповів учасникам форуму про проблемні питання переозброєння Збройних Сил України, можливості підприємств ОПК України у сфері розвитку озброєння та військової техніки, напрями військово-технічного співробітництва. Володимир Грек також наголосив, що з 2005 по 2009 роки Міністерством оборони України на підприємствах ОПК України було розміщено значну кількість замовлень з розробки та модернізації озброєння та військової техніки. Це дозволило в зазначений період прийняти на озброєння Збройних Сил України 80 зразків озброєння та військової техніки різного призначення, розпочати закупівлю нового та модернізованого ОВТ та їхнє постачання для Збройних Сил.

Так, у 2009 році Міністерство оборони України розпочало закупівлю модернізованих літаків МіГ-29, Су-25 та Л-39, високоточних ракет "Комбат" та сучасних засобів захисту для нових зразків бронетанкової техніки, цифрових засобів зв’язку, засобів супутникової навігації вітчизняного виробництва тощо.

У свою чергу директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак зауважив, що вперше на експортному та на промисловому рівнях сторони заговорили про конкретні механізми взаємодії українського оборонно-промислового комплексу з оборонними компаніями держав-членів НАТО. Також він зазначив, що міжнародна конференція підтверджує інтерес західних країн до неформального обговорення з українською стороною можливостей військово-технічного співробітництва.

Підтвердженням цього він назвав спільні проекти, зокрема, з польською стороною зі створення систем захисту бронетехніки, а також активну участь західних оборонних компаній у проекті створення корвету для Військово-Морських Сил ЗС України, виконання з французькою компанією "Sagem" дослідно-конструкторських робіт з модернізації вертольоту для Сухопутних військ ЗС України.

Обговорити на форумі