друкувати


Україна переходить на "зимовий" час

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-24 12:26:37
У ніч з суботи на неділю Україна змінює "літній" час на "зимовий". У зв'язку з цим стрілки годинника на всій території країни о 04:00 25 жовтня переводяться на одну годину назад, а це означає, що вставати на роботу українці будуть на годину пізніше.

Україна (тоді ще в складі СРСР) переходить на літній час з 1981 року, європейські країни зробили це в 1978 році. Сьогодні щорічно переводять стрілки 110 країн світу.

У кожній окремо взятій країні економлять близько 2% від загального річного споживання електроенергії. Відповідно до постанови Кабінету міністрів України від 1996 року, дія "літнього" часу в Україні закінчується в останню неділю жовтня.

Медики досі сперечаються про вплив на здоров'я людини переведення годинника на годину вперед влітку і на годину назад взимку. Одні дослідники схильні вважати, що загострення серйозних захворювань цей процес спровокувати не може, інші говорять про порушення біоритмів і погіршення самопочуття окремих хворих.

Адаптація до чергової зміни біологічного ритму не повинна позначитися на самопочутті. Деякі категорії громадян, які важко адаптуються, хворіють на серцево-судинними та легеневими захворюваннями, а також люди з нестійкою психікою реагують на будь-які зміни і їм важче звикнути до нового часу.

У той же час, за даними шведських вчених, перехід на літній час збільшує ризик інфаркту протягом наступного тижня, а перехід на зимовий час, навпаки, знижує цей ризик. Дослідники з'ясували, що перехід на зимовий час в кінці жовтня, коли до часу сну додається година, веде до зниження ризику інфаркту на наступний день, в понеділок, який, як звичайно, є найбільш стресовим на тижні для більшості людей, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі