друкувати


Ошуканих безробітних стає більше

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-23 02:30:28
В Івано-Франківську зафіксовано збільшення порушень трудового законодавства України. Найманих працівників все частіше намагаються ошукати спритні роботодавці.

В управлінні праці та соціального захисту населення Івано-Франківська розповідають, що найчастіше "на гачок" потрапляють молоді люди не обізнані із власними правами. Серед порушень: проходження стажування, яке не оплачується, роботодавець зумисне збільшує термін стажування, не воліє підписувати трудовий договір, не повідомляє про внутрішній розпорядок, приховує інформацію про штатний розклад.

Порушення зафіксовані у сфері торгівлі та послуг. "Всяка робота має бути оплачена, - переконаний заступника начальника управління праці та соціального захисту населення Івано-Франківського МВК Орест Смицнюк, - навіть короткочасна".

Фахівець радить, щоб вас не обвели навколо пальця, насамперед, проходження випробувального терміну слід оформити офіційно. Чим швидше ви це зробите, тим більший шанс, що ви отримаєте винагороду за виконану роботу, навіть у випадку, коли вас не приймуть у штат.

Згідно українського трудового законодавства проходження випробувального терміну зазначається у трудовій книжці. А двохстороннім договором обумовлюються термін випробування та сума грошової винагороди. Перед цим варто з’ясувати, чи взагалі є ваша посада у штатному розкладі з наявним вакантним місцем. Оформіть документи до п’яти днів, і є надія, що вас не ошукають.

Довідка: За даними Івано-Франківського міського центру зайнятості нині на одне робоче місце в обласному центрі Прикарпаття припадає 21 безробітний. Всього у місті 1230 безробітних людей до 35 років.

Автор: Дарка ДОРОШ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі