друкувати


Росія: Контрафактна чорна ікра в столичні мережі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-23 02:22:27
Великі столичні рітейлери стали місцем збуту контрафактного "символу розкоші".

МВС РФ оголосило про розкриття справи про постачання контрафактної чорної ікри в столичні мережі. Зловмисники діяли в 2006-2007 роках, ще до введення заборони на продаж російської ікри. Вони закуповували продукцію у браконьєрів і постачали її на прилавки. Ікра реалізовувалася через найбільших рітейлерів: "Ашан", "Остров", "Стокманн", "Перекресток" та інші. У Департаменті економічної безпеки газеті ВЗГЛЯД розповіли, як злочинці обходили закон.

Слідчий комітет (СК) при МВС РФ завершив розслідування кримінальної справи стосовно чотирьох членів угрупування, яке в 2006-2007 роках займалося постачанням контрафактної ікри у великі торговельні мережі столиці, повідомляє "Интерфакс" з посиланням на представника відомства.

За даними слідства, злочинна група була створена в 2006 році. У СК МВС уточнили, що фігуранти кримінальної справи закуповували чорну ікру у браконьєрів і доставляли її до Москви.

"З метою легального введення в обіг браконьєрської чорної ікри учасники організованої злочинної групи набували ветеринарні свідоцтва та наклейки, забарвлення, зображення і зміст яких повторювали оригінальний дизайн одного з легальних виробників цієї продукції, що припинив виробництво ікри ще в 2005 році", - сказав представник комітету.

При цьому якість пропонованого продукту москвичам викликала у фахівців великі сумніви: згідно з висновком судової біологічної експертизи ікри осетра, білуги, севрюги, яке постачали до Москви, не відповідала вимогам ГОСТів.

"У ході слідчо-оперативних заходів щодо зняття з реалізації даного неякісного продукту з великих торговельних мереж столиці було вилучено 120 кг чорної ікри", - зазначив представник СК при МВС.

Зараз обвинувачені знайомляться з матеріалами кримінальної справи, найближчим часом вона буде передана до суду. Крім того, у справі проходять ще п'ятеро людей, що знаходяться в даний час у федеральному розшуку.

Зловмисники торгували браконьєрською ікрою з розмахом: за словами представника СК при МВС, продукція постачалася в торговельні мережі "Острoв", "Стокманн", "Ашан", "Билла", "Перекресток" та інші.

"Лише за два роки обвинуваченими було придбано і реалізовано понад 3,1 тони браконьєрської ікри на загальну суму 93,5 млн рублів", - відзначили в комітеті.

Представник Департаменту економічної безпеки (ДЕБ) МВС РФ Андрій Пилипчук розповів газеті ВЗГЛЯД, що не вся ікра, яку збували зловмисники, була контрафактною: менша частина продукції, яке постачали в гіпермаркети, була легальною, що забезпечувало їх легальними документами.

Відзначимо, що з 1 серпня 2007 року в Росії введено 10-річна заборона на видобуток чорної ікри. Виключення зробили тільки для господарств, які займаються розведенням осетрових.

Останнім часом нерідко відзначаються випадки поставок до столиці неякісної продукції. Нагадаємо, 14 жовтня в Москві на вулиці Верхні Поля був виявлений склад з шістьма морськими контейнерами, в яких зберігалося близько 5 тон червоної ікри, а також партія риби лососевих порід, м'ясо краба, ікра минтаю, равликa бургундського і ряду інших делікатесів. Це найбільша партія контрафактних морепродуктів, вилучена співробітниками УБЕЗ в Москві з початку року. За фактом було порушено кримінальну справу за ч. 2 ст. 238 КК РФ ( "Виробництво, зберігання, перевезення або збут товарів і продукції, виконання робіт або надання послуг, що не відповідають вимогам безпеки").

"Таких складів в Москві дуже багато, - розповів газеті ВЗГЛЯД голова Товариства захисту прав споживачів Михайло Аншаков. - Контрафактний товар ввозиться або за білими, або за сірими схемами, але основна проблема полягає в тому, що в країні немає системи державного контролю того, що продається на ринках, у магазинах і ресторанах. Останнім часом ситуацію посилило те, що влада заборонила часто перевіряти малий бізнес. А це грає на руку недобросовісним підприємцям".

Обговорити на форумі