друкувати


22 жовтня: Цей день в історії

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-22 04:09:05
Перший вдалий стрибок з парашутом, кульмінація Карибської кризи. Дагестан відзначає Свято Білих журавлів. Встановлене народним поетом Дагестану Расулом Гамзатовим як свято поезії.

Відзначається вже два десятиріччя і як пам'ять про полеглих на полях битв у всіх війнах. Маршаллові острови відзначають День злагоди. Цього дня в 1977 році в центрі Києва відкрито монумент Великої Жовтневої Революції (демонтується після 1991 р.).

22 жовтня 1962 року президент США Джон Кеннеді виступив по телебаченню. Виступ

Кеннеді був кульмінацією Карибської кризи, дійовими особами якої були СРСР, Куба, США, а глядачами - весь світ, який у ті жовтневі дні був як ніколи близький до третьої світової війни з використанням ядерної зброї.

В середині жовтня 1962 року американські літаки-розвідники доповіли про присутність на острові Куба готових до монтажу радянських ракет. Уряд СРСР заявляв, що військові поставки здійснюються виключно "з оборонною метою" і звинувачував США в агресії проти Куби. США стверджували, що присутність ракет означає тільки одне - готовність СРСР завдати ракетного удару по Сполучених Штатах. Обидві держави демонстрували рішучість піти на крайні заходи. В своєму виступі 22 жовтня Кеннеді поставив СРСР ультиматум: невідкладно знищити ракети з Куби. Президент США підкреслив, що ним віддано наказ збройним силам США "бути готовими до будь-якого розвитку подій". Кеннеді оголосив, що ракета, запущена з території Куби проти будь-якої країни Західної півкулі, вважатиметься нападом СРСР на США і зажадає негайні у відповідь дії на адресу Радянського Союзу. Світ із завмиранням стежив за подальшим розвитком подій. Тим часом, радянські судна продовжували слідувати у напрямі Куби, а США висунули до острова 90 військових кораблів і 8 авіаносців. Роберт Макнамара, який був тоді міністром оборони Сполучених Штатів, згадував згодом, що, повертаючись додому в ніч на суботу, 27 жовтня, він не сподівався дожити до наступної суботи. Обстановка була досить серйозною - ядерна війна була зовсім не неминуча. Уряд СРСР погодився, зрештою, на виведення ракет з Куби в обмін на запевнення США про дотримання територіальної недоторканності Куби і невтручання в її внутрішні справи.

Поступка СРСР Сполученим Штатам під час Карибської кризи згодом звинувачувала Хрущова і була одним з приводів для відставки генсека два роки опісля.

Православні: Абрам, Андрон (Андроник), Опанас, Максим, Петро, Яків.

Католицькі: Соломія, Марк, Пилип.

Цього дня:

4004 до н.е. Ірландський архієпископ Джеймс Ашер у 1650 році після вивчення Старого Заповіту визначив, що акт Творення відбувся увечері цього дня.

1721 Російський Сенат, скасувавши титул царя, проголосив Петра I імператором.

1797 Француз Андре-Жак Гарнерен здійснив перший у світовій історії вдалий стрибок з парашутом.

1842 Ювелір Густав Фаберже відкрив у Санкт-Петербурзі ювелірну майстерню.

1844 Цього дня члени секти, заснованої колишнім офіцером армії США баптистом Уїльямом Міллером, чекали другого пришестя Христа на Землю і настання тисячолітнього царства божого. В 1863 році утворилася найчисленніша секта адвентистів сьомого дня, названа так тому, що віруючі святкують замість неділі суботу як день відпочинку самого Бога при творінні світу.

1883 В Нью-Йорку відкрилася "Метрополітен-Опера". В перший вечір звучала опера Гуно "Фауст".

1964 В США на екрани вийшов фільм "Моя прекрасна леді" з Одрі Хепберн у головній ролі.

2001 Помер Георгій Михайлович Віцин (народ. 23.4.1918), кіноактор.

22 жовтня народилися:

1811 Ференц Лист (1811-31.7.1886), угорський композитор і піаніст ("Прелюди", "Фауст-симфонія", "Угорська рапсодія").

1870 Іван Олексійович Бунін (1870-8.11.1953), письменник, Нобелівський лауреат 1933 року "за строгу майстерність, з якою він розвиває традиції російської класичної прози" ("Суходіл", "Окаянні дні", "Життя Арсеньєва", "Митіна любов").

1887 Джон Рід (1887-17.10.1920), американський письменник і публіцист, творець компартії США, свідок і літописець Жовтневої революції ("Десять днів, які приголомшили світ").

1917 Джоан Фонтейн, американська актриса, володарка "Оскара" ("Джен Ейр", "Ребека", "Підозра").

1934 Георгій Юнгвальд-Хилькевич, кінорежисер ("Небезпечні гастролі", "Д’Артаньян і три мушкетери", "Ах, водевіль, водевіль", "В'язень замка Іф", "Мистецтво жити в Одесі").

1935 Борис Олійник, український поет

1943 Катрін Денев, французька актриса.

1966 Тетяна Овсієнко, естрадна співачка, повідомляє forUm.

Обговорити на форумі