друкувати


Агротуризм – порятунок для Прикарпаття!?

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-22 03:53:46
Більше 30 років тому у всьому світі агротуризм виділили як окрему галузь. Для вітчизняного туризму сектор агротуризму новий та тільки спинається на ноги. На Івано-Франківщині вже є кілька садиб, що втілюють ідеї агротуризму.

Сьогодні агротуризм у світовій економіці зайняв свою окрему нішу, його відділили від сільського туризму. В Україні про цей напрямок зеленого туризму заговорили відносно нещодавно. Агротуризм та сільський туризм приносить європейцям чималі доходи. Останнім часом він стає все популярніший у країнах Прибалтики, в Польщі, Білорусії та Україні. Агротуризм сприяє поліпшенню економічно-соціального стану сільської території. Приміром населення невеличкого карпатського села може вдало поєднувати ведення сільського господарства з туристичною діяльністю.

До прикладу, наші сусіди поляки активно сприяють розвиткові саме цієї галузі туризму у так-званих депресивних регіонах. Водночас селяни не кидають звичну для них справу - ведення сільського господарства, агротуризм стає додатковим заробітком для родини.

Досвід навіть заможних європейських країн свідчить, що не усім мешканцям села вдається заробляти тільки займаючи своїм господарством. Як приклад стрімкого розвитку агро- та сільського туризму можна назвати Австрію, а також Чехію, Франці, Італію. Такий вид туризму у Європі сьогодні займає четверте місце. Кожен третій європеєць обирає пасивний пляжний відпочинок, тільки 12% віддають перевагу зеленому чи сільському туризмові. Проте перспектива розвитку агротуризму надзвичайно велика, особливо для тих країн, що мають намір приєднатись до євроспільноти. Тому для України відкриваються нові можливості у сфері саме агротуризму.

Автор: Дарка ДОРОШ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі