друкувати


Коломия: Відбулося 3 пленарне засідання 42 сесії міськради

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-22 11:49:37
Вчора в приміщенні міської ради в залі засідань зібралися керівники та начальники відділів та управлінь, депутати, адже відбулося третє пленарне засідання 42 сесії міської ради.

Основними питаннями порядку денного були такі: 1) Про виконання міського бюджету за 9 місяців 2009; 2) Про хід виконання Програми з утвердження гендерної рівності в суспільстві на 2008-2010; 3) Про звіт служби у справах дітей міської ради; 4) Про звіт КП "Коломийська муніципальна дружина". В ході засідання порядок питань за потреби мінявся та доповнювався.

Як завджи, Юрій Овчаренко головував на засіданні і на самому початку з частинкою іронії привітав депутатів з призначеними виборами на 30 травня.

Традиційно присутні заслухали ряд депутатських запитів, які всі мали соціальне спрямування. Цього разу найпомітнішим серед них було звернення Олега Снаговського. Він підняв болюче питання про санітарну очистку міста, зокрема, про утворення стихійних сміттєзвалищ, які можна спостерігати на околицях Коломиї, а грошей на утилізацію сміття нема. Саме тут найбільше потрібна діяльність КП "Коломийська муніципальна дружина". За рахунок людської безкультурності можна заробити чималі кошти, стягнувши штрафи з порушників.

При розгляді закладених основних питань превалювали фінансисти, економісти та земельники. Їх фахове бачення суті проблем схвилювало чимало присутніх. Адже підходить до свого завершення 2009 рік і з ним треба закривати всі борги по платежам, а бюджет як був проблемним, так і залишився. Крім того, не кращі в нас перспективи на наступний рік.

Про виконання міського бюджету за 9 місяців 2009 року доповіла Ганна Бакай, начальник фінансового управління. Вона розповіла про ті проекти, які вдалося реалізувати цього року та скільки це місту коштувало. Для деяких об’єктів фінансування було скорочено у зв’язку з браком коштів та для підтримання балансу в бюджеті.

Бюджет розвитку до кінця року залишається нереальним для виконання. При складанні його було закладено більше восьми мільйонів гривень, що є найбільшою сумою за всі роки. Так склалося, що його наповнюваність страждає через відстрочку до кінця, яку дали водіям транспортних засобів для проходження техогляду. На сьогоднішній день вдалося зібрати трохи більше двох мільйонів гривень до бюджету розвитку. І на цей рік Коломия залишилася без пам’ятника Каменяреві, а діти СШ №2 без належного басейну. Та все ж Юрій Овчаренко обмовився, що коломийськими землями цікавиться австрійський інвестор, який бажає принести в бюджет міста близько п’яти мільйонів гривень.

Світлана Лубоцька, начальник об’єднаної державної податкової інспекції, донесла до присутніх основні джерела поповнення державної казни та місцевого бюджету. Як виявилося Коломия не виконує наповнення бюджету за рахунок земельного податку більше, ніж мільйон гривень. А до місцевого бюджету недоотримано 881 тис. грн. Така ситуація склалася тому, що вже більше 10 років не приймається нова грошова оцінка. Її потрібно обновлювати кожні 7-8 років. Цьогорічний бюджет було закладено з урахуванням затвердження нової грошової оцінки, але сесія не прийняла її, тому що дещо болісно відбилося б на малому та середньому бізнесі. Та після доповіді Світлани Лобоцької негайно все ж її прийняли, тому що у зворотному випадку бюджетна ситуація все більше і більше погіршувалася б. За найоптимістичнішою оцінкою дірка в міській казні становитиме до 1,5 млн грн. Та прийнявши нову грошову оцінку, можливо додатково принести в бюджет до 450 тисяч гривень.

Короткими були виступи по інших питаннях, які швидко були затверджені. За словами Володимира Колесника, начальника відділу у справах молоді та спорту, в місті споглядається повна гендерна рівність. Ігор Івахнюк, начальник служби у справах неповнолітніх, також коротко поділився з присутніми тим, що робиться в місті для дітей-сиріт, та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі