друкувати


Теорія: Адронний коллайдер зламав сам Бог

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-21 05:30:13
Напередодні нової спроби запуску Великого адронного коллайдера вчені почали висловлювати припущення, що часто виникають у Європейському центрі ядерних досліджень (CERN) неполадки і проблеми - це "щось більше, ніж збіг".

Вони вважають, що чинить перешкоди сам коллайдер, щоб не дати вченим відкрити "несумісний з природою" бозон Хіггса, темну матерію і нові виміри, а тому всі зусилля CERN в цьому напрямку приречені на провал.

Якою б безглуздою не здавалася ця версія, її підкріпили математичними розрахунками два видатних фізика: Хольгер Бех Нільсен з Інституту Нільса Бора в Копенгагені та Масао Ніномія з Інституту теоретичної фізики Юкава в Кіото. Тепер охочим спростувати їх припущення необхідно обґрунтувати свою позицію.

Втім, серед тих, хто сприйняв гіпотезу Нільсена з певною долею серйозності, є, принаймні, один провідний співробітник CERN - Брайан Кокс з Університету Манчестера. На той випадок, "якщо мандрівник у часі вдерся в центральну апаратну ВАК і висмикнув мережевий шнур", він відіслав читачів британського видання "до статті в підтримку теорії Нільсена, яку я написав у 2025 році".

Офіційні завдання ВАК виглядають не менш фантастично, ніж запропонована Нільсеном теорія. Зокрема, фізики розраховують за допомогою цього пристрою підтвердити так звану теорію струн, відповідно до якої утворилися через зіткнення протонів маленькі чорні дірки дозволять дослідникам проникнути в нові виміри, відмінні від відомих нам чотирьох.

Газета нагадує, що ВАК слугує джерелом натхнення для літераторів, таких як Ден Браун, і рядових любителів конспірологічних теорій.

Найпоширеніша "страшилка" говорить, що з надр прискорювача може з'явитися чорна дірка, здатна поглинути нашу планету, а в романі Дугласа Престона "Святотатство" божевільний учений намагається за допомогою схожого пристрою зв'язатися з Богом.

Нагадаємо, Європейська організація ядерних досліджень повідомила про те, що експерименти по зіткненню часток у Великому адронному коллайдері поновляться в листопаді. Коллайдер буде ввімкнено на півсили, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі