друкувати


Євро 2012: Івано-Франківський аеропорт шукає інвестора

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-21 04:51:09
22 мільйонів гривень виділять наступного року із державного бюджету на реконструкцію Івано-Франківського міжнародного аеропорту. Нині ж посадовці вирішуватимуть як привести головне летовище Прикарпаття до міжнародних стандартів, водночас не випустивши його із комунальної форми власності.

"Сьогодні аеропорт в оренді до 2013 року, тобто зараз обласна адміністрація як один із варіантів розглядає передачу аеропорту в концесію. Концесія передбачає, що аеропорт залишається у комунальній власності (ред. із залученням коштів інвестора) На нашу думку, це найкращий варіант, ми збережемо спеціалізовані приміщення, а інвестор отримає свій прибуток", - повідомив Коломия ВЕБ Порталу заступник голови облдержадміністрації Тарас Парфан.

Нагадаємо, чотири роки аеропорт, окрім терміналу, знаходиться в оренді ВАТ "Нафтохімік Прикарпаття". Термінал досі перебуває в комунальній власності. До речі, Івано-Франківський аеропорт буде підтверджувати відповідність міжнародним стандартам. Проте приміщення терміналу не відповідає таким вимогам. Зараз термінал має можливість прийняти і відправити тільки один літак. Необхідно збільшити його пропускну спроможність у два рази.

Для таких робіт коштів у міському чи обласному бюджетах Івано-Франківська не передбачено. Тому чиновники вирішили шукати інвесторів. Близько 100 мільйонів гривень потрібно аби провести реконструкцію терміналу. Гроші, які передбачені державною програмою по підготовці українських летовищ до Євро-2012 розраховані лишень для модернізації світло-сигнальних систем та злітно-посадкової смуги.

Поки що буде витрачено більше два мільйонів гривень, що вилучені з продажу вертольоту Мі-8Т, для розширення руліжних доріжок. Вертольот належав до майнового комплексу обласного комунального підприємства (ОКП) "Міжнародний аеропорт Івано-Франківськ".

Сесія обласної ради розглядатиме питання залучення інвестиції, під час розгляду чітко визначать умови залучення коштів. За словами Тараса Парфана, одним із потенційних інвесторів є нинішній орендар.

"Питання концесії також розглядалось і отримало підтримку координаційної ради (рада координує виконання усіх робіт, до неї входять представники Івано-Франківської ОДА, обласної ради, аеропорту, орендаря). Не факт, що саме це питання розглядатимуть під час наступної сесії обласної ради, потрібен час, щоб опрацювати його", - каже Парфан.

Кошти передбачені з державного бюджету у 2010 році не затримуватимуть. Програма реконструкції аеропортів України розрахована на два роки. Вона приймалась з метою підготовки країни до Євро-2012. З 1 квітня наступного року згідно рішення Державної авіаційної адміністрації до Івано-Франківська будуть переведені рейси, які обслуговують Львівський аеропорт. У напруженому графіку Прикарпатське летовище працюватиме десь півроку.

Довідка: Концесія — договір про передачу природних багатств, підприємств, інших господарських об'єктів, що належать державі чи місцевим органам влади, в тимчасову експлуатацію іншим державам, іноземним фірмам, приватним особам.

Управління (експлуатацію) об'єкта концесії, за умови взяття суб'єктом підприємницької діяльності (концесіонером) на себе зобов'язань зі створення (будівництва) та/або управління (експлуатації) об'єктом концесії, майнової відповідальності та можливого підприємницького ризику.


Автор: Дарка ДОРОШ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі