друкувати


До Софії з військовими планами

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-21 03:59:24
Сьогодні у столиці Республіки Болгарія Софії розпочалося засідання Ради міністрів оборони країн Південно-Східної Європи.

У засіданні Ради міністрів оборони країн Південно-Східної Європи візьме участь керівний склад оборонних відомств країн-учасниць цієї організації - Албанії, Болгарії, Греції, Македонії, Італії, Румунії, США, Словенії, Туреччини, Хорватії, України та Боснії і Герцеговини, а також країн-спостерігачів – Грузії, Молдови, Сербії та Чорногорії. Очікується, що у роботі засідання також візьмуть участь представники регіональних командувань НАТО, керівництво ОБСЄ та інших міжнародних організацій, повідомляє прес-служба Міністерства оборони України.

Для участі у засіданні вчора до Софії відбуває українська військова делегація на чолі з тимчасово виконуючим обов’язки Міністра оборони України Валерієм Іващенком. Вчора у Софії відбулися робочі зустрічі ТВО Міністра оборони України Валерія Іващенка з Державним секретарем Міністерства оборони Республіки Хорватія паном П’єром Шимуновичем та Міністром оборони Республіки Болгарія паном Ніколаєм Младеновим. За підсумками цих зустріч сторони планують підписати плани двостороннього співробітництва на 2010 рік.

Крім того, перед початком та у перервах засідання відбулися робочі зустрічі тимчасово виконуючого обов’язки Міністра оборони України Валерія Іващенка з делегаціями військових відомств Румунії та Македонії. Безпосередньо в ході засідання Ради міністрів оборони країн Південно-Східної Європи її учасники планують розглянути питання, пов’язані з безпекою навколо країн Південно-Східної Європи. Також обговорюватиметься питання щодо нарощування оперативних можливостей багатонаціональних миротворчих сил країн Південно-Східної Європи – багатонаціональноїбригади "Seebrig".

Крім того, керівники та представники керівного складу оборонних відомств країн Південно-Східної Європи планують підписати оновлену Угоду про Координаційний комітет Ради міністрів оборони країн Південно-Східної Європи.

Довідка. Раду міністрів оборони країн Південно-Східної Європи (ПСЄ) було створено у 1996 році з метою підтримання миру і стабільності в регіоні, а також як зв’язуючу ланку з євроатлантичними організаціями, зокрема НАТО. Україну було прийнято до Ради міністрів оборони країн ПСЄ 6 грудня 2005 року. На сьогодні до складу Ради міністрів оборони країн ПСЄ входять Албанія, Болгарія, Греція, Македонія, Італія, Румунія, США, Словенія, Туреччина, Хорватія, Україна та Боснія і Герцеговина, а також країни-спостерігачі – Грузія, Молдова, Сербія, Чорногорія.

У жовтні 2008 року під час засідання Ради міністрів оборони країн Південно-Східної Європи, яке проходило у македонському місті Охрід, керівники оборонних відомств країн-учасниць цієї організації прийняли спільну заяву про включення України у 2009 році до складу Багатонаціональних миротворчих сил країн Південно-Східної Європи.

Варто додати, що протягом 2006 року Державне підприємство Міністерства оборони України "Українська авіаційна транспортна компанія" успішно провело перекидання з Румунії до Афганістану та у зворотному напрямку багатонаціональної бригади країн Південно-Східної Європи "Seebrig".


Обговорити на форумі