друкувати


Аварійні аптечки автовласники комплектуватимуть на свій розсуд

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-20 04:44:15
За ініціативи Антимонопольного комітету України (АМК) Міністерство охорони здоров'я України внесе пропозиції Державному комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики щодо зміни вимог до комплектації автомобільних аптечок медикаментами.

Зокрема, мова йде про внесення змін до ДСТУ 3961-2000, який передбачає обов'язкову наявність в автомобільних аптечках буторфанолу тартрату. З-за внесення цього препарату в список сильнодіючих засобів водії не можуть придбати його у вільному продажу.

На думку комітету, необхідно надати автовласникам право замінювати обмежений у вільному товарообороті препарат аналогічними за своїми властивостями або виключити з ДСТУ вимогу про обов'язкову наявність в аптечках саме буторфанолу тартрату.

За даними комітету, через існуючі сьогодні вимоги водії змушені купувати укомплектовані аварійні автомобільні аптечки, вартість яких значно більше тієї суми, за яку можна було б купити необхідні препарати при роздрібній закупівлі.

"Антимонопольний комітет втрутився у це питання, оскільки він сьогодні турбує тисячі українських водіїв. Очевидно, що з-за складного економічного становища обтяжливо купувати цілі комплекти автомобільних аптечок фактично заради одного препарату, що має аналоги. У комітеті вважають, що автовласникам необхідно дозволити самостійну комплектувати і доукомплектовувати аварійні аптечки", - повідомив виконуючий обов'язки голови АМК Олександр Мельниченко.

Нагадаємо, що відповідно до Правил дорожнього руху, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України № 1306 від 10 жовтня 2001 року, перелік медикаментів аптечки повинен відповідати ДСТУ 3961-2000. Препарат буторфанолу тартрат (0,2% - 1 мл) є сильнодіючою опіодним анальгетиком, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі