друкувати


Пити пиво за кермом в Україні дозволили офіційно

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-19 04:57:38
Головний даішник України Сергій Коломієць вважає, що пити треба в міру, особливо за кермом. Кілька місяців тому, під час прес-конференції, він повідомив, що буде встановлена допустима норма алкоголю в крові водія. І він дотримав слова.

Міністерство внутрішніх справ разом з Міністерством охорони здоров'я розробило і зареєструвало у Міністерстві юстиції (6 жовтня 2009 N 931/16947) указ N 400/666 від 09.09.2009, яким затверджується інструкція з визначення у водіїв ознак алкогольного або наркотичного сп'яніння або перебування їх під дією лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

Так, відповідно до інструкції, огляду на стан алкогольного сп'яніння підлягають водії, у яких наступні ознаки сп'яніння:

запах алкоголю з рота;
порушення координації рухів;
порушення мови;
виражене тремтіння пальців рук;
різка зміна забарвлення шкірного покриву особи;
поведінку, яка не відповідає обстановці.

Ознаками наркотичного сп'яніння або дії медичних препаратів слід вважати:

наявність однієї або декількох ознак стану алкогольного сп'яніння (крім запаху алкоголю з порожнини рота);
звужені чи розширені зіниці, які не реагують на світло;
сповільненість або навпаки підвищена швидкість або рухливість поступу, мови;
почервоніння обличчя або неприродна блідість.

Огляд проводиться уповноваженою особою Державтоінспекції МВС на місці зупинки транспортного засобу з використанням спеціальних технічних засобів, дозволених до застосування Міністерством охорони здоров'я та Держспоживстандартом.

В інструкції сказано, що огляд із застосуванням технічних засобів повинен проводитися в присутності двох свідків, причому свідками не можуть вважатися працівники міліції або зацікавлені особи. Також прилад для перевірки тверезості повинен бути укомплектований інструкцією, свідоцтвом про держреєстрацію й свідоцтвом для її перевірки. Останні два документи співробітники ДАІ повинні пред'явити на першу вимогу.

Відповідно до інструкції, п'яною можна вважати людину, у якої вміст алкоголю в крові перевищує 0,2 проміле. Це означає, що людині масою 80 кг відразу після вживання 38 грамів горілки, півсклянки сухого вина або склянки пива середньої міцності можна сідати за кермо.

У разі відмови водія транспортного засобу від проходження огляду на місці зупинки транспортного засобу або його незгоди з результатами огляду, проведеного уповноваженою особою Державтоінспекції МВС, огляд проводиться в найближчому закладі охорони здоров'я, якому надано право на проведення такого огляду відповідно до статті 266 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

В інструкції для медичних працівників чітко розписаний порядок проведення обстеження на стан алкогольного або наркотичного сп'яніння. Однак у документі говориться, що показник 0,2 проміле актуальний тільки для контролю тверезості уповноваженими особам Державтоінспекції МВС, а для обстеження у медичних установах такого обмеження не існує. Лікар може визнати п'яним людину і з меншим вмістом алкоголю в крові. Або навпаки, визнати людину тверезим, навіть якщо показники алкотестера зашкалюють, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі