друкувати


Українців чекають проблеми із закордонними паспортами

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-16 03:01:26
Кабінет міністрів планує відмовитися від послуг консорціуму "ЄДАПС", який виготовляє паспорти на держзамовлення. Міліція тепер сама буде робити закордонні паспорти, довіряти комусь виготовлення паспортів видалося даремною тратою грошей.

31 грудня цього року закінчується дія угоди між "ЄДАПС" і Міністерством внутрішніх справ на виготовлення закордонних паспортів.

В уряді повідомили, що Кабмін не планує продовжувати угоду з "ЄДАПС" у 2010 році, бо вважає, що МВС може своїми силами робити закордонні паспорти нового зразка.

"Насамперед, ми виведемо Центр персоналізації документів, який займається заповненням даних у паспорт, із управління "ЄДАПСом" і оголосимо новий тендер на виробництво закордонних паспортів", - зазначив урядовий чиновник.

Як повідомило джерело в Кабміні, уже створена комісія при уповноваженому уряду з питань антикорупційної політики, яка розслідує діяльність "ЄДАПСу" за час співпраці з державою, з початку 2004 року.

Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко каже: "Я виступаю за те, щоб підписувати з "ЄДАПСом" угоди на невеликі терміни – рік чи три роки. Сума контракту має бути приблизно такою ж, як і в поточному році, а якщо угода буде підписана на три роки, то слід суму за цей рік помножити на три".

Цього року, за даними МВС, послуги "ЄДАПС" коштували держбюджету майже 300 млн грн.

Між тим, консорціумом цікавиться Генпрокуратура. У розпорядження газети потрапив документ за підписом заступника генпрокурора Віктора Кудрявцева на ім'я голови МВС.

У ньому йдеться, що в результаті прокурорської перевірки Центру персоналізації документів з'ясувалося, що МВС безкоштовно передало Центру, який входить до складу консорціуму, обладнання на суму близько 200 млн грн, куплене за бюджетні гроші, і "надалі МВС за державні кошти закуповувало в "ЄДАПСу" продукцію з голографічним захистом і бланки суворої звітності".

Кудрявцев також зазначає, що в самому МВС не раз перевіряли діяльність Центру персоналізації документів у складі консорціуму і дійшли висновку, що вона "здійснювалася всупереч статуту Центру, оскільки базувалася не на підставі контрактів із МВС, а в виконання господарчих угод в інтересах "ЄДАПСу".

Він указує, що Кабмін був поінформований про "немотивовані надмірні переплати бюджетних коштів у закупівлі в консорціуму бланкової продукції за завищеними цінами", у зв'язку з чим Луценко просив залучити Антимонопольний комітет і Мінекономіки до економічного аналізу, але пізніше МВС відправило в ГПУ лист із аргументами проти виведення Центру персоналізації зі складу консорціуму "ЄДАПС".

Кудрявцев просить Луценка пояснити ГПУ причини зміни правової оцінки МВС.

Поки в Кабміні не вирішено, хто і як друкуватиме закордонні паспорти для громадян України в наступному році. Якщо до січня 2010 року нічого не зроблять, з видачею нових документів для виїзду за кордон можуть виникнути проблеми.

Зараз у день оформлюється в середньому 4 тис. закордонних паспортів на суму 480 тис. грн, у рік – понад 1 млн паспортів вартістю 126,7 млн грн, які йдуть на рахунки "ЄДАПС" , повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі