друкувати


В Україні на 10% скоротилась чисельність підлітків

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-15 04:42:10
За даними Державної медичної статистики, чисельність підлітків в Україні скоротилася на 10%. Про це на відкритті VІ Конгресу педіатрів України повідомив директор Інституту педіатрії, акушерства та гінекології АМН України, президент Асоціації педіатрів України Юрій Антипкін.

За такої ситуації ще й зростає серед молоді поширюваність усіх захворювань. Така тенденція свідчить, що у одного підлітка реєструється одразу кілька хвороб. Як зазначив Антипкін, перше місце займають захворювання органів дихання. У самій структурі підліткових хвороб є певні гендерні відмінності - у юнаків перше місце посідають хвороби кістково-м’язової системи, у дівчат найчастіше фіксується сечостатева патологія (за рахунок зростання запальних захворювань нирок та розладів менструальної функції).

Рівень здоров’я українських дівчат-підлітків набагато гірший, ніж у хлопців. "У двох третин дівчат адаптаційні резерви організму оцінювалися як низькі, а це ж прошарок суспільства, який у найближчі роки має виконати материнську функцію”, - зауважив Ю.Антипкін.

Він також наголосив, що найважливішими чинниками щодо зниження здоров’я та адаптаційного резерву підлітків є негативні складові способу їхнього життя, а саме: незадовільна рухова активність, нераціональний розподіл вільного часу, тривале сидіння за комп’ютером, перед телевізором, а також захоплення мобільним телефоном.

Дослідження біофізиків довели, що навіть 2-хвилинна розмова підлітків 11-13 років по мобільному телефону істотно змінює біоелектричну активність головного мозку, яка до норми повертається лише через дві години. А це призводить до того, що у дитини може змінюватися настрій, знижується засвоєння навчального матеріалу, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі