друкувати


10 000 "зелених" за підпис

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-14 03:31:57
Слово "хабар" віддавна ввійшло до лексикону української мови. Слово це не слов’янського походження, а тюркського. Воно прийшло на наші землі разом із ордами монголо-татарських завойовників. Хабарі давали слов’янські князьки ханам за вотчини. Відтоді хабарництво пустило міцне коріння і вросло раковою пухлиною в менталітет східних слов’ян.

Навесні цього року Коломийський міськрайонний суд розглядав справу про одержання хабара у великому розмірі начальником одного з відділів державного управління охорони навколишнього середовища, котрий був куратором Городенківщини, назовем його Івановим. Державним обвинувачем виступав прокурор Коломийського району Іван Витрикуш.

Не секрет, що найбільше брудних грошей обертається довкола виділення земельних ділянок.

Співвласник ТзОВ "Західконвербуд", назовем його Петрук, після виграного тендера націлився будувати в Городенці два двадцятиквартині будинки. На це він отримав дозвіл міськради. Зосталося так мало (і так багато!) — погодити будівництво з п’ятьма інстанціями: земельна, архітектура, пожежна, санстанція та екологія. Акт вибору земельної ділянки було підписано всіма, так само всіма службами погоджено містобудівне обґрунтування, окрім однієї — екологічної.

Начальник від екології Іванов став забудовника "тягнута за носа", як козу по льоду: і те ще треба, і се ще треба, і рішення сесії на зріз дерев, і проведення громадських слухань, і бозна що іще. Врешті розколовся: треба десять тисяч доларів — і будуй собі, чоловіче, на здоров’я!

Заохочення для Іванова в такій сумі Петрук дати ніяк не міг. Але знав про впертий характер і липкі руки чиновника від екології, бо той уже раніше "водив його коридорами", аж доки не отримав"заохочення".

Обурення в Петрука дійшло до тієї граничної точки кипіння, звідки вихід один — заява в УБОЗ про вимагання хабара.

Затримати хабарника — це вже тільки справа техніки. В УБОЗі Петрук отримав 10 тисяч "зелених" мічених речовиною, котра світиться при ультрафіолетовому опроміненні. Операція з затримання була досконало розроблена працівниками правоохоронних органів.

Коли у своїй автівці Петрук передав Іванову гроші і той їх поклав до торбинку з виноградом, до машини підскочили правоохоронці. Всю операцію знімав на відеокамеру працівник технічного відділу. Після того учасників затримання разом з понятими було доставлено до УБОЗу в м. Івано-Франківськ, де й складено протокол.

Коломийський суд визнав Іванова винним у скоєнні злочину і призначив покарання: три роки позбавлення волі, конфіскація усього майна, а також позбавлення права займати певні посади терміном на три роки.

Апеляційний суд Івано-Франківської області залишив термін ув’язнення без змін.

Автор: Андрій МАЛАЩУК, за матеріалами прокуратури району
Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі