друкувати


Сьогодні — Міжнародний день зменшення небезпеки стихійних лих

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-14 02:27:00
Його відзначають згідно із резолюцією Генеральної асамблеї ООН щорічно у другу середу жовтня, що особливо актуально для нас після відомих липневих подій минулого року.

Зливи і урагани у Центральній та Східній Європі, які почалися 22 липня, призвели до різкого збільшення рівня води у річках Дністер і Прут та руйнівних повеней в Україні, Молдові, Румунії, Словаччині і Угорщині. Внаслідок стихійних лих 42 людини загинули. 34 з них — мешканці західних областей України, повідомляє Івано-Франківська ОДТРК.

В Україні внаслідок повені постраждали мешканці Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької і Вінницької областей. 25 тис. з них були змушені покинути свої рідні місця. Загалом вода затопила близько 523 українських населених пунктів і понад 24 тис. гектарів оброблених земель. Зруйновано 360 мостів для автомобілів і 560 пішохідних мостів.

Рада національної безпеки і оборони (РНБО) України дійшла до висновку, що причиною таких важких наслідків повені стала масове вирубування лісів. Такої ж думки дотримується і Президент України Віктор Ющенко, який провів "власний моніторинг" вирубки лісів під час своїх робочих поїздок у потерпілі регіони. Проблему було посилено тим, що вирубка лісів часто ведеться у заборонений українським законодавством зимовий період.

Подолати наслідки повені Україні допомагали "усім світом". За даними ООН, збитки від стихійного лиха у західних областях України оцінили у $650-870 млн. Стихійне лихо, аналогічне повені 23-27 липня в Україні, не згадується в архівах за останні 200 років. На жаль, ніхто не може запевнити, що воно не повториться цього чи наступного року.

Обговорити на форумі