друкувати


Ще одна столітня школа на Коломийщині (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-12 03:23:10
Відзначила своє століття ще одна школа у Коломийському районі – в селі Раківчик. Це свято зібрало випускників багатьох поколінь, серед яких – відомі науковці, митці, керівники.

На свято приїхали поважні гості: голова Коломийської районної ради Дмитро Неміш, заступник голови райдержадміністрації Мирослав Мацьків, керівник апарату РДА Михайло Беркещук, начальник відділу освіти Іван Терлецький, начальник фінуправління, депутат районної ради Оксана Попадюк (до речі, випускниця цієї школи), депутати обласної ради Олександр Левицький, Петро Книшук, Василь Бежук, депутат районної ради Степан Мадерук та інші відомі особи.

У місцевому клубі ніде було яблуку впасти, на шкільне свято прийшли бабусі й дідусі, мами й татусі, теперішні школярі і майбутні, які безтурботно підтанцьовували в залі під час концерту. Місцевий настоятель отець Ярослав благословив дійство, і воно почало набирати обертів. Директор школи Алла Попадюк у вітальній доповіді розповіла про основні історичні віхи розвитку школи. Цікаво, що протягом 1852-1932 років це була одно класова парафіяльна школа, а вже з 1958 року і дотепер – тут загальноосвітня школа. Алла Анатоліївна розповіла про шкільних директорів, згадала педагогів, відомих випускників, про звичаї і традиції школи, поіменно назвала усіх медалістів. Тим часом на екрані проектувались фотографії зі шкільної історії, там було зафіксовано юність багатьох із тих, хто прийшов на шкільне свято, наче на побачення зі своїм дитинством.

Символічну свічку знань запалили на сцені посивілі колишні учителі початкових класів Микола Лобурак і Марія Бойчук. Щирі вітання адресували учасникам свята представники влади, вручивши директорці у подарунок школі потужну озвучувальну апаратуру.

Депутат обласної ради Олександр Левицький теж адресував школі, її учням, вчителям і випускникам щирі зичення, а в подарунок вручив багатофункціональний друкуючий пристрій. Схвильовано вітав рідну школу її випускник, а тепер щедрий меценат Анатолій Попадюк: "Сказати, що ми у боргу перед школою – це нічого не сказати, ми у вічному боргу, і жодними подарунками це неможливо компенсувати"…Він висловив власне бачення сучасної школи і заявив, що до 2012 року Раківчицька школа буде цілком реконструйована, тут буде сучасний спорткомплекс, басейн, і все необхідне для виховання майбутніх будівничих України. Пан Анатолій вручив квіти своїм учителям і ще один подарунок школі.

Вітань, щирих слів того дня було багато. Гарний настрій допомагали творити виступи і місцевих школярів, і тутешнього вокального колективу "Яворина", який знають далеко за межами рідного села, і чудесні інструментальні композиції у виконанні муніципального оркестру народних інструментів "Гуцулія" під керівництвом Миколи Ковцуняка. Веселив публіку колишній учитель цієї школи Микола Кавацюк, заводив зал дует "Скриня", учасник якого – Володимир Лобурак – випускник Раківчицької школи. Він теж вручив квіти своїм першим учителям – мамі й татові. Довго не вщухали пісні того дня у селі, адже століття школи – це свято усіх його мешканців.





Автор: Маґда НИКОЛИШИН, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі