друкувати


Цілюща вода з Підгірок

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-12 12:31:18
У селі Підгірки Калуського району освятили капличку-ротонду з цілющим джерелом. У церемонії освячення взяли участь декан Калуського деканату УГКЦ о. Михайло Бігун, місцевий парох о. Михайло Бойчук та інші священики.

Підгірчани стверджують, що у криниці, яка знаходиться в самому центрі Підгірок і де з 1990 року на Водохрестя проходить традиційна церемонія освячення води, вона найсмачніша в усьому Калуші. По воду сюди приїжджають і мешканці сусідніх сіл — Студінки та Вістови, повідомляє "Дзвони Підгір’я".

Ідея побудувати на місці криниці капличку визріла ще два роки тому у чотирьох місцевих жителів. А реалізували її цього року. Починаючи з травня Ярослав Андибур, Михайло Олексів, Богдан Мельник і Ярослав Стефанишин працювали над втіленням свого задуму.

На будівництво каплиці-ротонди було зібрано майже 50 тис. грн. На добру справу офірували не тільки прихожани Підгорецької церкви, але й ті, хто приїжджає у Підгірки по воду. Це було справді народне будівництво: до нього залучалися усі мешканці Підгірок, зокрема було проведено п’ять толок. Восьмигранні колони виготовили відомий підгорецький столяр Олекса Лучко разом зі своїми синами Василем та Іваном. Куполи за ескізами Богдана Мельника покрив бляхою справжній майстер своєї справи із Студінки Василь Мельничук.

Обговорити на форумі