друкувати


Тісна співпраця прикарпатських і польських науковців

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-09 05:41:52
Навчальний процес в інституті управління природними ресурсами нерозривно пов’язаний з веденням науково-дослідної роботи. Професорсько-викладацький склад інституту у співпраці з науковцями Львівського національного аграрного університету "Львівська політехнік" працює над проблемою "Управління процесами збалансованого природокористування у Карпатському регіоні та розвиток екологічно чистих сировинних баз для рільництва і тваринництва". Безпосередню участь в наукових дослідженнях приймають студенти старших курсів інституту.

- До тісної співпраці з інститутом долучилися науковці і практики Люблінської сільськогосподарської палати (Польща), - розказує доцент кафедри природокористування, кадастру, геоінформаційних систем і технологій Коломийського інституту управління природними ресурсами Микола Фокшей, - Для встановлення дружніх контактів польські колеги запросили ректора інституту, академіка Вищої освіти України МАНЕБ, доктора сільськогосподарських наук, професора Івана Шувара відвідати Люблінське воєводство. Досвід ведення сільського господарства в країні, яка є членом Європейського Союзу, дав підставу професору І.Шувару зробити багато спільного у вирішенні проблеми збалансованого природокористування. Сторони прийшли до висновку, що в цьому контексті найактуальнішою є угода про співпрацю між інститутом і Люблінською сільськогосподарською палатою, яка й була укладена. Основними положеннями угоди є тісна співпраця між обома сторонами в напрямі наукових досліджень а також обмін досвідом та інформацією в галузі сільського господарства, проведення спільних навчальних і культурних заходів, організація студентських програмних практик.

На запрошення керівництва інституту польські колеги нещодавно з пізнавальним дружнім візитом відвідали Україну на чолі з головою Люблінської сільськогосподарської палати Робертом Якубєцом, директором відділу рільництва Христиною Марчук, керівником Замосцького відділу рільництва Петром Курансом, а також підприємцями та фермерами Люблінського воєводства.

В інституті управління природними ресурсами польська делегація ознайомилась з веденням науково-дослідної роботи, ходом навчального процесу, з новими технічними приладами та інструментами. На завершення була проведена наукова конференція з питань пошуку екологічно чистих сировинних баз в Карпатському регіоні, обговорення питань подальшої співпраці.

У Коломийській РДА відбулась зустріч членів делегації з керівництвом району. Голова РДА Михайло Вінтоняк та голова районної ради Дмитро Неміш відзначили, що співпраця добрих сусідів у галузі сільського господарства сприяє не тільки встановленню дружніх контактів, а дає можливість молодим фахівцям набути європейського досвіду в галузі освіти, ведення наукових досліджень та організації аграрної індустрії. Польські друзі, в свою чергу, поділилися напрямом співпраці з інститутом управління природними ресурсами, подякували за дружній і теплий прийом. Польська делегація ознайомилась також з культурною спадщиною Коломийщини, відвідала наші музеї, а поверталась додому шляхом Великого кільця через Ворохту, Яремче.

Автор: Маґда НИКОЛИШИН, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі