друкувати


Антитютюнові закони призвели до збільшення контрабандних сигарет

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-09 04:20:20
З моменту вступу в силу нових ставок акцизу на тютюнові вироби в травні цього року обсяги випуску сигарет вітчизняними підприємствами знизилися на 21,5%. Обсяг виробництва українських сигарет впав на 20%, проте громадяни не стали менше курити - вони почали купляти контрабандну продукцію з Росії та Молдови.

Про це повідомили в галузевій асоціації "Укртютюн".

За даними "Укртютюну", у травні-вересні обсяг виробництва сигарет в Україні знизився на 21,5% - до 47,03 млрд шт. З початку року в країні було вироблено 85,22 млрд шт. сигарет проти 98,77 млрд шт. роком раніше.

Відзначимо, що до травня падіння виробництва, обумовлене кризою, не перевищувала 2%.

За словами гендиректора асоціації Валентини Хоменко, тютюнові компанії були змушені зменшити обсяг виробництва через зниження попиту, викликаного подорожчанням у зв'язку з останнім підвищенням ставок акцизного збору.

Один з авторів закону про діючі зараз ставки акцизного збору народний депутат Олег Ляшко (БЮТ) вважає, що негативна динаміка обсягу виробництва сигарет свідчить про зниження їх споживання.

"Скорочення споживання корелюється з падінням виробництва. Про які-небудь ознаки збільшення нелегальних продажів мова не йде", - упевнений депутат. Він також вважає, що досягнуто і інша мета закону - підвищення доходів до держбюджету.

За даними ДПАУ, з початку року обсяг акцизного збору від тютюнових виробів збільшився в порівнянні з минулим роком в 2,6 рази - до 5,7 млрд грн.

Виробники не поділяють цю думку. "Падіння виробництва на рівні 20% викликано різким підвищенням цін на сигарети через збільшення акцизу в травні", - відзначає директор з корпоративних питань "JTI-Україна" Дмитро Редько.

У результаті українські споживачі перейшли на більш дешеві сигарети, нелегально ввезені з Росії та Молдови, стверджує Хоменко.

У неофіційних бесідах представники галузі кажуть, що ситуація все більше нагадує 2000-2001 роки, коли кожна третя пачка сигарет, що продається в Україні, була контрабандною.

Ввезення сигарет з Росії та Молдови пояснюється тим, що в цих країнах для виробників створені кращі умови, ніж в Україні.

В асоціації "Укртютюн" розповіли, що мають у своєму розпорядженні дані МВС, згідно з якими за 8 місяців поточного року в Україні була затримана контрабандна тютюнова продукція на 1,82 млн грн, що в 26 разів більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Тим часом дані соціологічних досліджень говорять про те, що в перевагах українських курців відбулися серйозні зміни. За даними Інституту соціальної і політичної психології Академії педагогічних наук України, кількість курців в Україні з 2004 року тільки зростає.

При цьому, відповідно до проведеного інститутом з 14 по 20 вересня з опитуванням, третина респондентів перейшли на більш дешеві, а отже, менш якісні сигарети, 5-8% - на продукцію із сусідніх країн.

При цьому 57% респондентів заявили, що подальше підвищення цін на сигарети може призвести до того, що вони почнуть купувати нелегальну продукцію, з якої податки не сплачуються.

З 1 травня набув чинності ухвалений 31 березня закон, згідно з яким адвалорна складова акцизного збору на тютюнові вироби зросла з 16% до 20%, а специфічна - з 15,6 грн до 35 грн/1000 шт. для сигарет без фільтру і з 37,5 грн до 60 грн/1000 шт. для сигарет з фільтром. Специфічна ставка з початку наступного року має індексуватися на рівень інфляції. Влітку Кабмін запропонував підвищити адвалорну ставку ще раз - на 36% , повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі