друкувати


Нобелівська премія для Герти

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-09 03:42:13
Лауреатом Нобелівської премії з літератури 2009 року стала німецька поетеса Герта Мюллер. Ім’я лауреата премії з літературі оголосив новий постійний секретар Нобелівського комітету Петер Енглунд. Таким чином стала відзначена "неповторність відвертої поезії" Герти Мюллер.

Мюллер стала 12-ю жінкою-лауреатом за всю історію премії; в різні роки вона також удостоювалася премій імені Генріха Клейста, імені Франца Кафки та імені Йозефа Бройтбаха. Одну з найбільш престижних світових літературних премій Дублінську, Мюллер присудили в 1998 році за роман Herztier. Попереднім німцем, що отримав Нобелівську премію з літератури, був Гюнтер Грасс (1999 рік), повідомляє Буквоїд.

Мюллер народилася в Румунії, закінчила Тімішоарський університет. У 1982 році видала перший роман на німецькому (Niederungen, "Низини"). П´ятьма роками пізніше разом з чоловіком, письменником Ріхардом Вагнером, переїхала у ФРН. Зараз поетеса мешкає в Берліні і викладає літературу у Вільному університеті.

Спостерігачі передбачали перемогу поетки в 2009 році: останній раз винагорода за віршовані твори присуджувалася полячці Віславі Шимборській у 1996 році. Мюллер відома в основному своєю прозою, проте в 2000 році вона видала книгу віршів Im Haarknoten wohnt eine Dame ("Жінка живе в пучку волосся").

Нобелівська премія з літератури присуджується з 1901 року.

Обговорити на форумі