друкувати


Качиньський підпише Лісабонську угоду

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-09 02:18:38
Президент Польщі Лех Качиньський погодився підписати Лісабонську угоду про реформу керівних структур Євросоюзу.

Помічник президента повідомив, що це відбудеться в неділю. За його словами, президент виконає обіцянку підписати угоду, якщо вона буде підтримана на референдумі в Ірландії, повідомляє РБК-Україна.

Як повідомлялось, 4 жовтня громадяни Ірландії на референдумі проголосували за підписання владою країни Лісабонської угоди. За офіційними даними, 67% громадян Ірландії підтримали договір, 32,9% віддали голоси проти. Нагадаємо, що цей референдум був повторним - в 2008 р. ірландці висловилися проти цього документа.

Таким чином єдиною країною, що не ратифікувала Лісабонську угоду, тепер залишається Чехія. Президент Вацлав Клаус не підписує документ, поки конституційний суд розглядає його відповідність законам країни. Прем'єр-міністр Чехії Ян Фішер пообіцяв, що його країна ратифікує договір до кінця року.

Нагадаємо, Лісабонська угода припускає введення посади президента Євросоюзу, який обиратиметься на 2,5 роки. Крім того, документ передбачає реформу виконавчого органу ЄС - Єврокомісії, до складу якої буде введений наділений широкими повноваженнями єврокомісар з зовнішньої політики. Він звітуватиме перед лідерами ЄС. Сама ж Єврокомісія буде до 2014 р. скорочена по складу з нинішніх 27 єврокомісарів до 17. Склад ЄК обиратиметься строком на 5 років.

Обговорити на форумі