друкувати


Прикарпаття: "Димові" змагання

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-09 11:49:25
Щорічно з настанням холодів зростає ймовірність виникнення пожеж. В осінньо-зимовий період рятувальникам найчастіше доводиться гасити пожежі в сильно задимленому середовищі, непридатному для перебування людей.

Саме в таких умовах роботи працюють ланки газодимозахисної служби. Сьогодні газодимозахисна служба створена в більш як двадцяти пожежно-рятувальних підрозділах області. Для особового складу бійців МНС тут потрібна спеціальна підготовки. Саме з метою підвищення професійної майстерності спеціалістів газодимозахисної служби в Івано-Франківську днями відбулися щорічні обласні змагання ланок ГДЗС серед територіальних підрозділів Головного управління МНС. В них взяли участь більше двадцяти найкращих команд пожежників-газодимозахисників, повідомляє центр пропаганди ГУ МНС в Івано-Франківській області.

…Пролунала команда "на старт" - змагання розпочалися. Завдання для рятувальників були не з легких, адже виконання практичних вправ відбувалося в умовах, максимально наближених до бойових . Перше завдання для учасників команд полягало у швидкості та правильності закріплення рятувальної мотузки на елемент конструкції. Як зазначають фахівці МНС, таке уміння дуже потрібне для роботи кожного пожежника-рятувальника, адже іноді доводиться евакуйовувати людей з багатоповерхівок через вікна. Наступне завдання для рятувальників було не менш відповідальним. Бійцям МНС потрібно було рятувати умовного потерпілого з 3-го поверху: ланка газодимозахисників в повному бойовому спорядженні пiднiмається на третій поверх учбової вежі, в'яже з рятувальної мотузки подвiйну петлю, одягає її на умовного "потерпiлого" та евакуює його через вікно.

Час виконання вправи фiксується з моменту подання команди “старт” до повного опускання "потерпiлого" вниз. Одним із найскладніших етапів змагань, як зізнаються самі газодимозахисники, є виконання вправ в теплодимокамері. Цей етап проходить на базі ГДЗС, де є відповідно обладнане підвальне приміщення під теплодимокамеру, яка оснащена датчиками руху, звуковими та світловими ефектами, установкою для нагнітання диму. Завдання для бійців МНС полягало в тому, що потрібно оперативно провести розвідку місця пожежі та пошук "потерпілого" в задимленому приміщенні. Як зазначають рятувальники, дуже важливим моментом в роботі ланки ГДЗС є злагодженість дій всього складу ланки. В ході змагань всі команди газодимозахисників з поставленими завданнями справилися добре, продемонстрували хороші професійні навички.

Завершилися змагання традиційно – моментом нагородження. За підсумками обласних змагань ланок газомизахисної служби серед територіальних підрозділів Головного управління МНС в області перше загальнокомандне місце здобули яремчанські рятувальники. Призерами змагань також стали команди – Городенківського райвідділу ГУ МНС в області та державної пожежної частини №10 по охороні Долинського газопереробного заводу, які посіли відповідно друге та третє місця. Учасників команд-переможців урочисто привітав начальник Головного управління МНС в області генерал-майор служби цивільного захисту Микола Джумаджук, який вручив їм перехідний кубок, грамоти та цінні подарунки.

Обговорити на форумі