друкувати


Імпортні ліки будуть продавати з-під поли

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-08 04:41:07
Торгівля імпортними препаратами може перейти в тіньовий сектор, заявив екс-голова Нацбанку Сергій Тігіпко.

Прийнятий 6 вересня парламентом у першому читанні законопроект "Про мораторій на підвищення цін і тарифів на лікарські засоби і вироби медичного призначення" вказує, що ціни на вітчизняні ліки повинні регулюватися державою, а вартість імпортних ліків фіксується на рівні 1 липня 2008 року.

За словами Тігіпка, цей крок приведе фармацевтичну галузь до краху і витіснить торгівлю імпортними препаратами в тінь: "Приймаючи законопроект, депутати абсолютно не врахували падіння курсу гривні. У збиток собі ніхто працювати не стане. А значить, торгівля імпортними препаратами перейде в тіньовий сектор ".

Повернення цін на ліки до докризового рівня серйозно вдарить і по місцевих бюджетах. Господарський кодекс зобов'язує місцеві ради компенсувати втрати підприємців, пов'язані з фіксацією цін.

"Держава проводить централізовані закупівлі ліків, як усередині країни, так і за кордоном і домагається за рахунок великих партій істотних знижок від виробників. Передаючи ліки торговельним мережам, можна обмежити торговельні надбавки до 10-15%, але ні в якому разі не заморожувати роздрібні ціни на ліки", - упевнений Тігіпко, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі