друкувати


Арт-стілець для українського виборця

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-07 03:12:51
Чернівецький епатажний художник Анатоль Федірко знову дивує публіку. Цього разу – стільцем для українського електорату.

Анатоль Федірко давно облюбував одну із книгарень у Чернівцях. Тут вже "отаборилися" кілька його творів: білі туфельки Юлії Тимошенко, дитяче фото Арсенія Яценюка з чашкою для пожертв на розвиток української демократії та пам’ятник Юрію Андруховичу.

"Це – наша спільна ідея. Я щаслива з того, що Толік Федірко втілив її у життя", - розповідає Марина Лібанова, власниця крамниці, біля якої встановлено стілець. Пані Марина запевняє, що сама виходитиме на вулицю, аби посидіти на стільчику, а у майбутньому планує зробити тут такий собі острівець романтизму та поезії. "Це стілець для кожного. Людина може почитати тут улюблену книжку для себе чи для людей, які захочуть її слухати".

Особливість пам’ятника в тому, що спиною він до попередніх пам’ятників українським політикам. Автор пояснює це тим, що пора українському народу повернутися спиною до політиків і обличчям до міста. "Політика – риторика, далека від життя і мистецтва. Електорат український повинен повернутися спиною до риторики політичної, а місто, люди, життя, поезія, мистецтво – вічне", - каже Анатоль Федірко.

Найважливішою частиною пам’ятника є старий австрійський автентичний кран з середини XIX ст. Він символізує те, що все в Україні дозоване: можна відкрити воду – можна закрити, можна відкрити газ – можна закрити. "Арт-стілець зупиняє мить, примушує задуматися про швидкоплинність життя, про обіцянки політиків і їхню спробу впливати на перебіг життя пересічного українця", – пояснює митець.

Автор: Світлана ФЛІКЯН, "Високий замок"
Обговорити на форумі