друкувати


Презентація книги: Оксана Цеацура "Лаба: тлумачний словник"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-07 02:03:43
Сьогодні, 7 жовтня, о 18.00 в київській книгарні "Є" вул.Лисенка, 3 (ст.м."Золоті Ворота") відбудеться презентація книги Оксани Цеацури "Лаба: тлумачний словник".

Уперше в Україні вийшов друком словник сленгу музикантів. Власне, його назва "Лаба" й позначає специфічну музичну мову, повідомляє Буквоїд.

Хоча таким словником і важко цілковито змалювати портрет вітчизняного артиста у повний зріст чи, тим паче, окреслити весь музичний пейзаж України, сленг – це більше, ніж просто фольклор. У всякому випадку, це явище може бути цікавим. Наприклад тим, що деякі слова у різних регіонах країни можуть мати різне тлумачення, а іноді навіть і протилежні значення. Віковий діапазон лексичних елементів "Лаби" – також вельми широкий: від уже маловідомого слова "бібалдо" – до все ще маловідомого "слеміца".

Словник вміщує також слова, запозичені з інших фахових та соціальних осередків. Такі слова, як "кайф" або "башлі" виключно музичним сленгом назвати важко, але музикантам їх вживати не заборониш.

Словник містить близько 4000 слів та тлумачень, а також окремий розділ "Хрестоматія", такий собі літературний додаток, де зібрано невигадані історії ("Хохмографія"), есеї, фольклор та анекдоти з життя музикантів, записані, звичайно ж, колоритною "лабою".

Oбговорити на форумі