друкувати


"Київстар" і Beeline – одна компанія

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-06 05:18:53
Наступного року унаслідок злиття з компанією "Вимпелком" з українського ринку мобільного зв'язку може піти найстарший бренд "Київстар". Акціонери мобільного оператора "Київстар" - норвезький концерн Telenor і російська "Альфа-групп" - домовилися про об'єднання активів. Це рішення ухвалено в результаті тривалого корпоративного конфлікту. Сторони врешті-решт погодилися відкликати всі судові позови один до одного і створити об'єднану компанію VimpelCom Ltd. До неї увійдуть мобільні оператори "Вимпелком" (торгова марка Beeline) і "Київстар".

За попередніми оцінками експертів, капіталізація VimpelCom Ltd становитиме $26 млрд. В рамках операції "Вимпелком" і "Київстар" оцінені в співвідношенні 3,4 до 1. У об'єднаній компанії "Альфа-групп" отримає 43,9% голосів, Telenor - 35,4%, ще 20,7% голосуючих акцій знаходитимуться у вільному обігу.

Рада директорів "Вимпелкому" вже підтримала операцію. Але для її успішного завершення ще необхідно отримати добро від власників більш ніж 95% акцій "Вимпелкому", який є публічною компанією. Перешкодити злиттю також може заборона Антимонопольного комітету.

Якщо всі ці перешкоди будуть подолані, з вітчизняного ринку мобільного зв'язку вже наступного року підуть або найстаріший бренд "Київстар", або Beeline, який росіяни вивели до України в 2006 році. Консенсусу з цього питання у власників компанії ще немає.

Як пояснило джерело, знайоме з ходом переговорів, російська сторона схиляється до того, щоб продовжувати бізнес в Україні під маркою Beeline. Норвезькі акціонери, у свою чергу, декларують підтримку "Київстару". Хоча, як визнав виконавчий віце-президент Telenor Тор Халворсен, "остаточне рішення ухвалюватиметься менеджментом нової компанії".

За інформацією акціонерів, рада директорів об'єднаної компанії складатиметься з 9 людей - по 3 представники "Альфи", Telenor і незалежних. Права вето у обох основних акціонерів не буде. Головою ради буде незалежний директор, якщо "Альфа" і Telenor не ухвалять іншого рішення. Гендиректор нової компанії буде не залежним від основних акціонерів, за нього повинно бути віддано не менше 6 з 9 голосів на раді. Угода акціонерів регулюється правом Нью-Йорка, спірні ситуації вирішуватимуться в арбітражі Лондона.

Сторони розраховують завершити всі процедури, пов'язані із злиттям, до середини 2010 року, повідомляє Газета.UA.

Обговорити на форумі