друкувати


Моніторинг: Діяльність податкової з уст громадян

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-05 02:11:31
Нещодавно працівниками ДПІ в м.Івано-Франківську було підбито підсумки третього етапу моніторингу громадської думки щодо діяльності органів ДПС.

Податківці пропонували мешканцям нашого міста заповнити анкету під час взяття на облік суб’єктів підприємницької діяльності, проведення семінарів для платників податків, засідань "круглого столу" і інших заходів. Анкети були анонімними і складалися з 10 запитань. Проводилося опитування респондентів різного віку та соціального статусу. Загалом було анкетовано 160 осіб, зокрема: 68 підприємців, 76 службовців, 12 студентів та 4 пенсіонери, повідомляє ДПІ в Івано-Франківську.

Результати опитування показали, що 82 опитаних громадян оцінюють діяльність органів державної податкової служби щодо налагодження партнерських відносин з платниками податків як добру, 43 - як дуже добру, 35 - як задовільну.

У 77 опитуваних не виникає жодних проблем під час своєчасної сплати податків, заповнення та подання податкової звітності, у 65 громадян іноді виникають окремі питання, а 18 опитаних зазначили, що з цими питаннями не ніколи зустрічалися.

На запитання "Чи доводилось громадянам у податкових органах зустрічатись з випадками тяганини, грубощів, неуважності, стояти в чергах? " 133 опитуваних відповіли – "ніколи", 18 – "іноді", а 9 респондентів не змогли надати відповіді, оскільки що ніколи не навідувались до органів ДПС.

Аналіз відповідей на запитання щодо оцінки рівня розгляду звернень громадян та платників податків органами податкової служби показав, що 118 опитаних вважають розгляд звернень своєчасним та якісним, а 42-м опитаним громадянам ніколи не доводилося звертатись до податківців.

Водночас, 115 опитаних зазначили, що послуги з роз’яснення податкового законодавства надаються завжди своєчасно та на високому професійному рівні, 33 - що такі послуги їх задовольняють, а лише 12 громадян такими послугами не користувались.

При опитуванні респонденти вказували на фактори, які негативно впливають на авторитет податкової служби. Основними з них респонденти вважають нестабільність та недосконалість податкового законодавства, складну податкову звітність, нестабільність та недосконалість податкового законодавства, часті зміни в законодавстві, високі ставки податків та відсутність Податкового кодексу.

Також, варто зауважити, що 55 респондентів відзначили рівень виконання податківцями своїх функціональних обов’язків на "відмінно", 99 - як "добре", та 6 - "задовільно". Тож результати моніторингу громадської думки засвідчили, що у громадян ще є деякі зауваження до діяльності органів ДПС. Це і знайшло своє відображення у їхніх анкетах.

Податківці ж, у свою чергу, також розуміють, що налагодження партнерських стосунків з платниками податків, чітка взаємодія та створення найбільш комфортних умов для якісної співпраці з ними – це одне з основних завдань, які стоять сьогодні перед податковою службою.

Обговорити на форумі