друкувати


Франц від Арсенія

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-05 12:34:54
На вихідних чернівчани святкували 601-у річницю свого міста. Свято відбулося гучно, з новим рекордом і новим пам’ятником австрійському імператору Францу Йосифу. Скульптуру, яку встановили у невеликому сквері на вулиці Кордуби, подарував рідному місту політик Арсеній Яценюк. Пам’ятник зведено за особисті кошти екс-спікера парламенту. Допоки чекали високих гостей, сквером прогулювалися під ручку панянки й кавалери, одягнуті у сукні та костюми австро-угорської доби.

На урочисте відкриття пам’ятника приїхав і Надзвичайний та Повноважний посол Австрії в Україні Маркус Вукетич. За його словами, він дуже радий, що Чернівці таким чином оцінили все те, що зробив для міста імператор Франц Йосиф. Арсеній Яценюк натомість зауважив: такий його жест – це не сум за імперією, а визнання здобутків. Справді, місто Чернівці досягло найбільшого розквіту, коли Буковина входила до Австро-Угорської імперії – за правління імператора Франца Йосифа Першого. Саме з його ім’ям пов’язаний бурхливий економічний і культурний розвиток міста. Зокрема, залізниця Чернівці-Львів, введення в дію електричного трамвая, водогону і каналізації, спорудження кафедрального собору, міського театру, шкіл, серед яких чотири народні з українською мовою навчання, спорудження Чернівецького університету.

У рамках святкування Дня міста відбувся міський конкурс "Найкраща медична сестра". Його переможниця матиме можливість навчатися у Буковинському державному медичному університеті за рахунок міського бюджету. На Святі квітів, яке готували школярі, з квітів учні зробили цілий жіночий народний стрій! І одягнули його на великий манекен. Цікавою була й робота, присвячена 20-річному ювілею фестивалю "Червона рута". Юні чернівчани зробили і квітку-руту, і навіть ноти – із хризантем.

Квіти виготовили і з тіста, але вже не школярі, а професійні кондитери, котрі готували величезний перекладанець "Буковинський". Цей кулінарний виріб пекли спеціально, аби встановити рекорд України з виготовлення найбільшого здобного печива. Над випічкою трудилися пекарі кондитерського цеху приватного підприємця Володимира Терешкіна. 520-кілограмове диво випікали частинами. На День міста о 6-й ранку завиванець привезли на Центральну площу. Після того, як представник "Книги рекордів України" зафіксувала величезний перекладанець, городяни почали обходити його з різних боків і оглядати. Ніхто не наважувався відламати хоча б шматочок... І лише після слів міського голови Миколи Федорука "Ну що, будемо дивитися чи їсти?" всі накинулися на перекладанець... Шедевр із тіста – розміром 2 на 3 метри – мав п’ять шарів начинки: з вишень, слив, яблук, маку, горіхів. На його виготовлення пішло 220 кілограмів муки, 500 яєць, 45 літрів молока, 60 кілограмів цукру.

Буковинські ковалі на святі "Музика в металі" викували цього року триметровий велосипед давнього австрійського зразка. Їздити на ньому не можна, а ось сфотографуватися на пам’ять можуть всі охочі. Наразі міська влада думає, де саме встановити коване диво...

Автор: Наталія ФЕЩУК, "Високий замок"
Обговорити на форумі