друкувати


Китай відзначає 60 років утворення КНР

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-01 04:27:06
Китайська Народна Республіка відзначає свій 60-ий день народження. Про створення народної республіки 1 жовтня 1949 з воріт Тяньаньмень в центрі Пекіна оголосив "великий керманич" Мао Цзедун.

На честь круглої дати в Пекіні вперше за десятиліття відбувся військовий парад, під час якого було показано 52 нові види військової техніки повністю китайської розробки, у тому числі ракетні війська, 90% з яких широка публіка побачила вперше.

Парад прийняв голова КНР Ху Цзіньтао, який був одягненим у френч військового зразка, подібний до того, в якому ходив Мао Цзедун. Китайський лідер проїхав у відкритому лімузині повз солдатів і військової техніки.

Потім Ху Цзіньтао виступив з промовою, в якій привітав присутніх зі святом і підкреслив, що для Китаю соціалізм залишається єдино вірним шляхом розвитку.

"Шістдесят років розвитку КНР довели, що тільки соціалізм може врятувати країну, і тільки політика реформ і відкритості можуть забезпечувати розвиток Китаю", - проголосив голова КНР.

Китайський лідер закликав співвітчизників до об'єднання в "побудові заможної, сильної, демократичної, цивілізованої, гармонійної і модернізованої соціалістичної країни". Зазначаючи, що шлях Китаю ніколи не був легким, Ху Цзіньтао закликав співгромадян бути впевненими в тому, що єдиному китайському народу, що "тримає свою долю у власних руках", не страшні ніякі складнощі на шляху до великих звершень.

Після військового параду на Тяньаньмень відбувається демонстрація за участю 180 тисяч осіб. На вечір в Пекіні заплановано барвисте шоу і грандіозний салют.

Офіційні свята з нагоди 60-річчя продовжаться більше тижня. За час урочистостей в столиці Китаю вводяться безпрецедентні заходи безпеки, які, за визнанням правоохоронних органів, будуть набагато жорсткішими від тих, які практикувалися в період пекінської Олімпіади-2008.

Охороняти правопорядок на вулицях Пекіна будуть більше 10 тисяч поліцейських, серед яких - озброєні штурмовими гвинтівками бійці спецназу, які чергують на основних перехрестях. До них приєдналися 800 тисяч народних дружинників, яких можна побачити буквально в кожному дворі та провулку мегаполісу.

У центрі Пекіна повністю паралізовано рух: відмінено 241 автобусний маршрут, повністю закрито гілку метро, що проходить під головним проспектом столиці. У центрі міста поліцейські здійснюють огляд особистих речей туристів.

Ретельно перевіркам піддаються, зокрема, і будь-які друковані документи, ймовірно, поліція намагається не допустити в центр міста потенційних петиціонерів, які традиційно стікаються до столиці в період національних свят.

На час військового параду було закрито міжнародний аеропорт Пекіна. Робота повітряних воріт китайської столиці була зупинена з 09:30 ранку за місцевим часом (06:30 за Києвом) на три години, що спричинило затримку понад 180 рейсів.

Як зазначає Бі-бі-сі, для Китаю урочистості з нагоди ювілею комуністичного режиму - одна з найзначніших подій цього року, а також можливість продемонструвати свої досягнення за 60 років. Під час святкування Пекін хоче продемонструвати світу свою стабільність, гармонію і цілісність, а його лідери мають намір вжити всіх заходів, щоб цю картину ніщо не затьмарювало, повідомляє Гарт.

Обговорити на форумі